Salariaţii din Pharma şi IT câştigă peste media pieţei generale

13

În România, angajaţii din domeniile Pharma şi IT au, în continuare, venituri peste media pieţei generale, reiese din datele celei de-a 5-a ediţii a studiului „Totala Remuneration Survey”, realizat de Mercer Marsh Benefits.

La nivelul României, Clujul este, pentru al doilea an consecutiv, oraşul în care angajaţii sunt cel mai bine plătiţi, cu un plus de 10% faţă de media pieţei naţionale. Pe locul următor se situează Bucureşti, unde angajaţii câştigă cu 4% peste medie, şi Ploieşti (+1% faţă de media generală).

În prezent, studiul care analizează salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care îl raportează la nivel general arată că topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat în anul 2019, cu o consolidare a zonei Pharma, unde remuneraţiile sunt mai mari cu 26% decât media pieţei.

Locul secund în top este ocupat de IT, domeniu în care angajaţii au venituri care depăşesc cu 17% media naţională. Alte domenii în care salariile sunt mai mari comparativ cu piaţa generală sunt: SSC/BPO (+13%), Agricultură (+8%), Energie (+6%) şi Bunuri de consum (+2%).

Iar la polul opus, cu venituri mai mici, se află domenii precum: Logistică (-2%), Producţie (-3%), Transport (-4%) şi Retail (-12%).

Din datele centralizate în studiul Mercer, reiese că cel mai bine plătite sunt poziţiile din departamentele IT (+22%, faţă de media pieţei), Management de proiecte (+17%), Corporate Affairs (+9%) şi Financiar (+7%). În schimb, posturile din următoarele zone consemnează o medie a veniturilor sub media pieţei generale: producţie (-7%), relaţii cu clienţii (-7%), distribuţie (-5%).

Însă pe lista principalelor beneficii acordate angajaţilor, care au consemnat creşteri, se află: asigurările private de sănătate, trainingurile şi bonusurile pentru recomandări.

Pentru viitor, din estimările companiilor chestionate în sondajul de specialitate evidenţiază, pentru anul 2021, o creştere medie a salariilor de 5%.

Iar studiul Total Remuneration Survey – TRS Special Edition sintetizează răspunsurile primite de la 109 organizaţii participante, cu cifra de afaceri cuprinsă între 25 şi 50 milioane de euro. Industriile relevante din care fac parte companiile chestionate sunt: producţie (24%), bunuri de consum (24%), IT (8%) şi energie (6%).

Aşadar, Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere şi este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia, clienţii au la dispoziţie o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor şi a complexităţii beneficiilor acordate angajaţilor. Reţeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer şi Marsh din întreaga lume.

La nivel global, Mercer are peste 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări şi operaţiuni în mai mult de 130 de ţări.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata