Sălile de spectacol, cinematografele, restaurantele și cafenelele din București se redeschid de astăzi la 30% din capacitate

165

Luni 3 mai, sălile de spectacol, cinematografele, restaurantele și cafenelele din București se redeschid la 30% din capacitate, după un program de la 5:00 la 21:00, în baza deciziei Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, ca urmare a scăderii ratei de îmbolnăvire de COVID-19 sub 3 la mia de locuitori.

Pe viitor, într-un scenariu când rata de incidență va fi de 1,5 la mia de locuitori, va fi permisă funcționarea sălilor de spectacol și a restaurantelor la o capacitate de 50% și desfășurarea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanți, a anunțat prefectul Capitalei Alin Stoica. Însă restricțiile de circulație pe timp de noapte se mențin, scrie News.ro.

Din punct de vedere ale principalelor prevederi ale documentului: – Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent, este permisă în intervalul orar 5.00 – 21.00, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

– Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 5.00 – 21.00 fără a depăși 30% din capacitatea maximă.

– Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu excepția desfășurării activității de comercializarea a biletelor de tip LOTO, pariuri și lox, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

– Organizarea și desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea spațiului. Este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.

– Este obigatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice”, arată decizia de duminică a CMBSU.

În contextul precizărilor prefectului  Capitalei, Alin Stoica, acesta a precizat că Bucureștiul a ieșit din scenariul cu măsurile aplicate pe o rată de incidență de peste 3 la mia de locuitori,  aflându-se astfel în scenariul galben.  De altfel, restricția de circulație până la ora 22.00 va fi menținută.

Întrebat de ce este menținută restricția de circulație între orele 22.00 și 5 dimineața, prefectul Capitalei a răspuns: „Pentru că încă suntem pe o incidență destul de mare. Evident că venim de la o incidență de 7 și acum mi se pare 2,62 o incidență mică, dar suntem încă în scenariul galben. Asta înseamnă că există pericolul ca lucrurile să se poată întoarce și nu vrem să se întâmple lucrul acesta. Vrem ca lucrurile să evolueze spre bine și să ajungem la o rată de infectare cât mai mică și lucrul acesta se poate realiza prin menținerea măsurilor de siguranță sanitară și evident prin vaccinare. Concentrarea noastră va fi în principal pe zona de vaccinare, dar vom menține măsurile de siguranță sanitară”.

De altfel, prefectul a vorbit și despre următorul scenariu când rata va fi de 1,5 la mia de locuitori și vor fi alte măsuri de relaxare cum ar fi deschiderea sălilor de spectacol și a restaurantelor la o capacitate de 50% și permiterea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanți.

„Următorul prag stabilit de experții epidemiologi este de 1,5 la mia de locuitori și acolo vor interveni o serie de relaxări, așa cum sunt deja prevăzute în legislație. De exemplu sălile de spectacol și restaurantele vor putea funcționa la o capacitate de 50% și vor putea fi permise de exemplu evenimente în aer liber cu maxim 300 de participanți, gen concerte. Trebuie să ținem cont de faptul că actuala hotărâre de Guvern privind starea de alertă urmează să fie și ea revăzută la 30 de zile de când a fost dată, adică undeva pe 13 mai și atunci vom observa și deciziile pe care le va lua Guvernul, în urma discuțiile în Comitetul interministerial care a fost creat”, a conchis Stoica.

Sursa: profit.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata