Sarcina pe săptămâni – ghid pentru viitoare mămici

Pe durata întregii sarcini, în organismul viitoarei mame se produc o serie de schimbări, pur fiziologice, datorită dezvoltării fătului. Mai jos îți spunem ce înseamna sarcina pe săptămâni, de la săptămâna 1 până la săptămâna 40. Care sunt etapele unei sarcini și cum trebuie să se pregătească viitoarea mamă.

Calculator sarcină – cum știu câte săptămâni de sarcină am

Deseori, medicii specialiști susțin că formula de a-ți calcula săptămânile de sarcină este extrem de simplă. Însă, dacă te gândești cum este posibil ca testul de sarcină să iasă pozitiv încă din a doua săptămână de la ovulație, dar sarcina ta este în a treia ori a patra săptămână de dezvoltare, iată răspunsul.

Calculator sarcina – cum știi să calculezi în câte săptămâni de sarcină ești
Pentru a ține calendarul sarcinii, medicii recomandă să ții cont de prima zi a ultimului ciclu menstrual, la care vei adăuga 40 de săptămâni. Rezultatul acestui calcul este data aproximativă a nașterii. Pentru că nu întotdeauna se știe cu exactitate perioada de ovulație și este destul de greu să știi când ovulul a fecundat și ai rămas însărcinată, medicii ginecologi explică faptul că sarcina începe în prima zi a ultimei mensturații, chiar dacă acest lucru poate însemna și cu două săptămâni înainte ca ovului să fie fecundat.

Etapele sarcinii – cele trei trimestre de sarcina

Perioada sarcinii are aproximativ 40 de săptămâni. Este împărțită în trei trimestre și fiecare trimestru are 3 perioade aproximativ egale: 12, 13 săptămâni.

Fiecare sarcină se dezvoltă în trei trimestre și anume:

-Primul trimestru – din prima săptămână până la la sfârșitul celei de-a 13 săptămânii;
– Al doilea trimestru între săptămâna 14 și 27;
– Al treilea trimestru de la săptămâna 28 de sarcină și până la naștere

Primul trimestru de sacină
Practic, acum este concepția copilului, momentul fecundării ovulului. Primul semn al sarcinii poate fi lipsa menstruației. Până la finalul primului trimestru de sarcină, săptămâna 13, fătul va avea o lungime de aproximativ 7,5 cm și nu va cântări mai mult de aproximativ 22 de grame.
Simptomele sarcinii în primul trimestru pot fi:
Stări de greață și vărsături; Modificări bruște ale dispoziției; Oboseală; Creștere sau scădere în greutate; Sâni umflați; Pofte neobișnuite de alimente.

Al doilea trimestru de sarcină
Între săptămâna 14 și 27, cu aproximație, vor începe să apară primele semne ale sarcinii, precum umflarea ușoară a stomacului. Pe toată perioada celui de-al doilea trimestru de sarcină vei putea afla starea fătului și vei începe să simți mișcarea bebelușului. Până la finalul celui de-al doilea trimestru, săptămâna 27, fătul va ajunge să cântărească până la 900 de grame și va avea o lungime de aproximativ 36 de cm.
Simptomele sarcinii în al doilea trimestru pot fi:
Mâncărimi pe corp, rezultat al modificărilor hormonale; Umflarea feței, picioarelor și gleznelor; Vergeturi pe abdomen.

Ultimul trimestru de sarcină
De acum, bebelușul cântărește în jur de 1.200 de grame și are o lungime de aproximativ 35 cm. Ultimul trimestru de sarcină este și perioada cea mai importantă pentru dezvoltarea fătului. De acum, capul copilului coboară în bazin, iar bebelușul este pregătit pentru naștere. Greutatea variază între 2,900 și 3,550 kg, iar dimensiunea în jur de 50-52 cm.
Simptomele sarcinii în ultimul trimestru pot fi:
Respirație greoaie; Aciditate crescută; Disconfort general; Picioare umflate; Urinări frecvente; Dureri de spate; Sâni cu scurgeri; Arsuri la stomac; Dureri de cap; Bufeuri de căldură; Oboseală; Presiune abdominală; Constipație; Contracții; Schimbări ale scurgerilor vaginale; Vergeturi; Greață; Stări de anxietate.

sursa libertatea.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata