Schimbările climatice pune persiune pe administaţia Biden

50

Politicieni, companii şi sindicate din Europa au cerut, marţi Statelor Unite să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 50% în acest deceniu, sporind astfel presiunea asupra administraţiei Joe Biden înaintea summitului de săptămâna viitoare privind schimbările climatice, transmite Reuters.

În contextul mediului, cea mai mare economie a lumii urmează să-şi prezinte ţintele în acest domeniu cu ocazia unui summit prin videoconferinţă organizat de SUA la 22 aprilie – o decizie care ar putea determina şi alte ţări cu emisii mari de gaze să adopte tăierile necesare pentru evitarea unor consecinţe catastrofale ale schimbărilor climatice.

”Noi, decidenţi politici, directori executivi, organizaţii de afaceri, sindicate şi grupuri de reflecţie din Europa, le cerem Statelor Unite să-şi îndeplinească ambiţiile prin adoptarea unui obiectiv climatic de reducere cu cel puţin 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 2005”, indică declaraţia comună semnată de 107 de persoane.

Iar, printre semnatari se află aproximativ 20 de europarlamentari şi 50 de directori executivi, printre care Alan Jope (Unilever), Helena Helmersson (H&M) şi Matt Brittin, şeful de operaţiuni al Google pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Ei se pronunţă pentru o cooperare transatlantică mai extinsă, în contextul în care Uniunea Europeană şi-a stabilit ca obiectiv până în 2050 eliminarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră şi scăderea acestora cu cel puţin 55% până în 2030, în comparaţie cu nivelurile din 1990, angajament care până acum a depăşit ambiţia altor mari economii din lume.

Din punct de vedere al SUA, atingerea acestor obiective va presupune investiţii gigantice în energie regenerabilă, tehnologii industriale slab poluante şi transporturi cu emisii zero de dioxid de carbon.

În contextul dat, actualul angajament al SUA, stabilit în timpul mandatului fostului preşedinte Barack Obama, este scăderea cu 26%-28% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2025, comparativ cu nivelurile din 2005.

În opinia analiştilor americani, aceştia susţin că o reducere cu 57-63% a emisiilor de gaze în acest deceniu comparativ cu 2005 ar repune SUA pe calea corectă pentru atingerea obiectivului de zero emisii până în 2050.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner