Secretarul american al apărării în Israel, în timp ce protestele îl vizează pe Netanyahu

De Jurnalul Național Actuale Externe 126 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Liderul militar de vârf Lloyd Austin aterizează la Tel Aviv, în timp ce demonstrațiile cu privire la controversele reforme judiciare ale guvernului au crescut pe aeroportul principal al Israelului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit în Israel în timpul unui val de proteste împotriva planurilor guvernamentale de revizuire judiciară, mii de oameni cerând o „zi a rezistenței la dictatură”.

Austin, care se află într-un turneu regional, a aterizat pe aeroportul Ben Gurion, unde sute de protestatari s-au adunat joi. El a fost întâmpinat pe asfalt de ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și urma să aibă o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu.

Cu toate acestea, vizita șefului Pentagonului a avut loc în timp ce demonstranții israelieni și-au intensificat opoziția față de o propunere controversată a guvernului de reformare a justiției.

Protestatarii fluturând steaguri israeliene au coborât pe aeroportul internațional al țării, blocând cu mașinile lor drumul principal care duce la zona de plecare. Perturbarea a zguduit traficul și nu a fost clar dacă și cum va ajunge Netanyahu la aeroport.

Poliția a înmânat bilete de circulație în timp ce protestatarii țineau pancarte pe care scria „Dictator: nu te întoarce”. Ofițerii de securitate au putut fi văzuți împingând și împingând demonstranții în afara clădirii.

Radiodifuzorul public israelian Kan a raportat că Netanyahu va zbura cu elicopterul la aeroport, ocolind protestatarii. Biroul premierului a refuzat să comenteze.

„Israelul este pe punctul de a deveni o țară autocratică. Actualul guvern încearcă să ne distrugă democrația și, de fapt, să distrugă țara”, a declarat Savion Or, un protestatar la Tel Aviv.

Poliția, supravegheată de ministrul ultranaționalist al securității naționale Itamar Ben-Gvir, s-a angajat să prevină tulburările și a spus că au făcut deja arestări pe măsură ce protestele au început.

Poliția călare a fost staționată în centrul Tel Avivului, unde protestatarii au mărșăluit și un camion cu tunuri cu apă era parcat în apropiere. Panouri roșii de pe autostrada principală a orașului scriu „rezistența la dictatură este obligatorie”.

Creșterea crizei

În altă parte, protestatarii au blocat principalele intersecții din metropola de pe litoral Tel Aviv și din alte orașe. O mică flotilă de paddleboards și caiace a încercat să închidă o bandă principală de transport maritim din nordul orașului Haifa.

Unii protestatari au baricadat birourile din Ierusalim ale unui think tank conservator, ajutând la conducerea schimbărilor judiciare.

Revolta din cauza revizuirii legale a lui Netanyahu a cufundat Israelul într-una dintre cele mai grave crize interne.

Dincolo de proteste, care au atras zeci de mii de oameni în stradă și au devenit recent violente, opoziția a crescut din întreaga societate, liderii de afaceri și oficialii juridici vorbind împotriva a ceea ce spun ei că vor fi efectele ruinante ale planului.

Fraptura nu a cruțat armata israeliană, care se confruntă cu o opoziție fără precedent din propriile sale rânduri.

Netanyahu, care a preluat mandatul la sfârșitul lunii decembrie, după un impas politic prelungit, și aliații săi spun că măsurile urmăresc să frâneze o instanță care și-a depășit autoritatea.

„Protestele arată cât de solidă este democrația noastră”, a declarat Netanyahu pentru cotidianul italian La Repubblica înainte de o călătorie la Roma. „Este necesară o reformă. Justiția trebuie să fie independentă, nu omnipotentă.”

Criticii spun că revizuirea va deranja sistemul delicat de control și echilibru și va aluneca Israelul către autoritarism. Criticii spun, de asemenea, că Netanyahu, care este judecat pentru corupție, este condus de nemulțumiri personale și că ar putea găsi o cale de evadare din acuzații prin revizuire.

Netanyahu neagă faptele greșite și spune că modificările legale nu au nicio legătură cu procesul său. Netanyahu și aliații săi s-au angajat să continue cu o serie de proiecte de lege care să privească Curtea Supremă de capacitatea sa de a revizui legislația și să le ofere politicienilor din coaliție control asupra numirilor judiciare.

O încercare a președintelui ceremonial al Israelului de a dezamorsa criza printr-o reformă juridică alternativă nu a avut succes până acum.

Sursa – www.aljazeera.com