Șeful băncii centrale a Libanului se prezintă înaintea audierii pentru corupție

Riad Salameh a respins anterior prezența anchetatorilor europeni la audiere, determinând amânarea acesteia.

Șeful băncii centrale libaneze, Riad Salameh, a apărut pentru prima dată în fața unei delegații europene care vizitează Beirut, ca parte a investigațiilor asupra averii sale personale, au declarat oficiali judiciari.

Salameh și echipa sa de avocați, inclusiv un avocat francez, au sosit joi dimineață la Palatul de Justiție din Beirut, iar audierea a început la scurt timp după.

El era programat să se prezinte la ședința de miercuri, dar a refuzat să participe, argumentând că prezența anchetatorilor europeni era „în conflict cu suveranitatea națională (a Libanului).

Salameh, în vârstă de 72 de ani, face parte din elita politică libaneză acuzată pe scară largă pentru o criză economică zdrobitoare care a început la sfârșitul anului 2019 și pe care Banca Mondială a numit-o una dintre cele mai grave din istoria recentă.

El se confruntă cu acuzații de infracțiuni, inclusiv delapidare, în anchete separate în Liban și în străinătate, anchetatorii examinând averea pe care a strâns-o pe parcursul a trei decenii la locul de muncă.

Salameh a negat în mod repetat orice faptă greșită.

Franța, Germania și Luxemburg au confiscat active în valoare de 120 de milioane de euro (127 de milioane de dolari) în martie anul trecut, într-o măsură legată de o anchetă franceză asupra averii personale a lui Salameh.

Ancheta europeană analizează acuzații de abatere financiară, inclusiv posibilă spălare de bani și delapidare.

Delegația a adresat aproximativ 100 de întrebări judecătorului libanez Charbel Abu Samra, care din motive procedurale va face audierea în prezența oficialilor europeni, a declarat anterior pentru AFP o sursă judiciară separată.

Salameh apare „ca martor” și nu va fi acuzat sau arestat, a spus a doua sursă, adăugând că șeful băncii centrale – numită Banque du Liban – s-ar putea confrunta cu câteva zile de audieri.

Neprezentare inițială

Justiția a respins miercuri afirmația lui Salameh conform căreia prezența anchetatorilor străini ar fi o încălcare a suveranității Libanului, iar ședința a fost reprogramată pentru joi.

În ianuarie, anchetatorii europeni au intervievat oficiali bancari din Beirut despre transferul de fonduri către țările în care Salameh deține active semnificative.

Ei au examinat, de asemenea, legăturile băncii centrale cu Forry Associates Ltd, o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice care l-a enumerat pe fratele lui Salameh drept beneficiar.

Forry este suspectat că a intermediat obligațiuni de trezorerie libaneze și euroobligațiuni la un comision, care ar fi fost apoi transferat în conturi bancare din străinătate.

Salameh s-a prezentat rar în fața judecătorilor de instrucție, în ciuda numeroaselor plângeri și somații.

Luna trecută, autoritățile libaneze l-au acuzat pe Salameh de delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală, ca parte a propriei investigații.

Împotriva lui a fost depusă o nouă plângere miercuri, inclusiv pentru luare de mită și îmbogățire ilicit.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata