Serbia, aliată a lui Putin, nu va recunoaște referendumurile false de anexare a zonelor ucrainene

Serbia se opune dezintegrării teritoriale a statelor naționale și dorește integritatea teritorială a Ucrainiei, chiar dacă este văzută ca un aliat apropiat al Rusiei.

Timp de 10 ani, din anul 1998 până în 2008, Serbia a respins separarea Kosovo de Iugoslavia, iar în prezent se opune anexării zonelor ucrainene care sunt ocupate de Rusia.

Ministrul de Externe sârb, Nikola Selakovic, a precizat că Serbia va respecta dreptul internațional și Carta ONU, chiar dacă este o țară considerată un aliat apropiat al Rusiei, spune Mediafax.

„Referendumurile de anexare contrazic complet interesele noastre statale și naționale, politica noastră de a trata integritatea teritorială, suveranitatea și principiul inviolabilității granițelor”, a mai spus ministrul sârb.

Belarus rămâne ambivalentă cu privire la posibilul rezultat al referendumului organizat de Rusia

În schimb, Belarus, un alt aliat al Rusiei, rămâne neutru cu privire la posibilul rezultat al „referendumului”.

„Nimeni nu poate prevede ce se va întâmpla exact mâine. Vom examina cu atenție situația și vom lua decizia, ghidați de propriile noastre interese naționale- nu de ale altora”, a precizat ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, pentru France 24.

Referendumul fals organizat de Rusia în zonele ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina are ca scop anexarea legitimă a acestora ulterior. Referendumul va avea loc în intervalul 26-28 septembrie.

Conform presei din Rusia, dictatorul Vladimir Putin ar urma să se adreseze parlametului rus pe 30 septembrie pentru oficializarea anexării teritoriului Ucrainei ocupat de Federația Rusă.

Kazahstanul afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma referendumurilor desfăşurate în respectivele teritorii, a declarat luni Ministerul kazah de externe, notează Reuters.

„În privinţa desfăşurării referendumurilor (…), Kazahstanul porneşte de la principiul integrităţii teritoriale a statelor, echivalenţa lor suverană şi coexistenţa lor paşnică”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE kazah Aibek Smadiarov.

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a făcut apel în mod repetat la soluţionarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Naţiunilor Unite, menționează Reuters.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a furniza întreaga asistenţă posibilă pentru stabilirea unui dialog politic”, a mai spus Smadiarov.

„În acelaşi timp, ţara noastră consideră că menţinerea stabilităţii la nivel regional şi global reprezintă cel mai important obiectiv”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al MAE kazah.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata