Sezonul estival se apropie: Ce reguli trebuie să respecte, în această perioadă, turiștii

88

În această primăvară – vară, cei ce pleacă în călătorii și se cazează în alte localități decât cele de domiciliu trebuie să respecte, alături de cei ce nu fac astfel de deplasări, regulile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Mai exact, turiștii vor trebui să respecte atât regulile generale, aplicabile pe întreg cuprinsul țării, cât și restricțiile aplicate la nivel local în județul sau localitatea în care se cazează. Ținând cont de faptul că, în curând, s-ar putea deschide oficial sezonul estival.

În contextul crizei sanitare actuale, o primă obligație pe care o au turiștii în călătorii este purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura. Purtarea măștii este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, la nivel național, indiferent de rata de infectare din localitatea respectivă.

În schimb, de rata de infectare din localitatea în care sunt cazați turiștii depind mai multe alte restricții. Cele mai recente restricţii legate de incidenţa cazurilor de coronavirus înregistrate într-o perioadă anterioară de 14 zile au apărut spre sfârșitul lunii martie.
 

Din punct de vedere a restricţiilor de circulaţie aplicate turiştilor, de principiu, acestea vizează perioadele în care circulația persoanelor este permisă, dar și perioadele în care se poate merge la restaurante sau terase, magazine sau alți furnizori de produse

sau servicii.

În mod normal, circulația persoanelor este permisă în intervalul orar 05:00 – 22:00. Totuși, dacă incidența trece de 4 la mie într-o localitate, circulația este permisă numai până la ora 20:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar dacă incidența trece de 7,5 la mie, circulația este permisă numai până la ora 20:00 în toate zilele săptămânii.

Reamintim că există mai multe excepții de la interdicția de circulație în afara intervalelor de mai sus, dar numai dacă există motive întemeiate și doar pe baza unei declarații pe propria răspundere sau a unei adeverințe de la angajator.

Regula generală este că activitatea comercianților și prestatorilor de servicii este permisă în intervalul orar 05:00 – 21:00. Pentru restaurante și cafenele, activitatea este permisă între orele 06:00 – 22:00.

Apoi, tot în funcție de numărul de îmbolnăviri dintr-o localitate, activitatea firmelor furnizoare de produse sau servicii este permisă doar în anumite intervale orare.

Mai exact, dacă incidența este peste 4 la mia de locuitori, activitatea operatorilor economici care desfășoară comerț sau prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, este permisă numai în intervalul orar 05:00 – 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Pe de altă parte, dacă incidența este peste 7,5 la mia de locuitori, activitatea operatorilor economici amintiți mai sus este permisă numai în intervalul orar 05:00 – 18:00 în toate zilele săptămânii.

Așa cum stabilește HG 293/2021, fără a se ține cont de incidență, spațiile închise ale restaurantelor și cafenelelor (inclusiv terasele considerate spații publice închise) din cadrul unităților de cazare pot funcționa, dar strict pentru clienții cazați acolo. La incidențe de sub 3 la mie, în aceste spații este permis și accesul altor persoane, nu doar a celor cazate acolo.

Toate măsurile ce se aplică la nivel local, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, sunt stabilite de comitetele teritoriale pentru situații de urgență. Astfel, pe lângă restricțiile amintite mai sus, în localitatea de destinație s-ar putea aplica și alte restricții suplimentare.

sursa: digi24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata