Sigilarea dinților – o metodă eficientă de prevenire a cariilor la copii

Dinții de lapte, numiți și primari, au un rol deosebit de important în masticație și în vorbirea corectă. De asemenea, sunt importanți și pentru erupția dentiției permanente, sănătatea lor influențând cu mult sănătatea dinților care vor crește apoi. De aceea, părinții încearcă de timpuriu să-i învețe pe micuții lor importanța unei îngrijiri corecte a danturii.

Din păcate, chiar dacă ritualul de îngrijire este respectat cu strictețe, există zone unde periuța de dinți nu poate ajunge. Statistic vorbind, 73% din carii se dezvoltă pe suprafața ocluzală, aceasta fiind cea mai mare și cea mai retentivă. O altă zonă vizată de acești inamici ai danturii, în care periajul se efectuează cu dificultate, este cea dintre dinți, unde retenția alimentară este și mai pregnantă.

Cum cariile pot afecta enorm sănătatea orală a micuților, tot mai mulți medici dentiști recomandă părinților ca, pe lângă o îngrijire corectă, să apeleze la procedura de sigilare a dinților. Aceasta este, în mare, o metodă de profilaxie ce presupune acoperirea dinților cu un strat protector, ce previne apariția cariilor.

Ce înseamnă, mai exact, sigilarea dinților?

Sigilarea dinților poate fi privită ca fiind un proces preventiv în fața pericolului cariilor, aplicat în special celor mici. Acesta presupune acoperirea dinților posteriori cu compozite fluide, ce vor crea o barieră de protecție împotriva cariilor.

Procesul de sigilare a dinților la copii nu este dureros, durează puțin și oferă numai avantaje:

previne apariția cariei dentare și a durerilor pe care aceasta le poate cauza;
oferă mai multă rezistență dinților;
facilitează eliminarea bacteriilor care se dezvoltă pe suprafața dinților;
reprezintă, alături de o igienă adecvată, o metodă foarte eficientă de prevenire a apariției cariilor pe molari și premolari;
este o procedură sigură, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății;
eficientizează procesul de îngrijire orală (îmbunătățește periajul dentar);
are prețuri accesibile și se dovedește a fi o investiție foarte bună pe termen lung.

Sigilarea dinților este o manoperă a pedodonției (specializare stomatologică ce are în vedere profilaxia și tratamentul afecțiunilor specifice copiilor și adolescenților). Aceasta urmărește evitarea potențialelor probleme dentare ce pot apărea în cazul celor mici, prelungind sănătatea dinților.

Când se poate apela la procedura de sigilare a dinților?

Mulți părinți își pun întrebarea dacă pot apela la sigilarea dentară în cazul în care micuții lor au încă dinți de lapte. Cum acești dinți nu au un relief ocluzal bine definit, această procedură nu este recomandată decât în anumite situații.

Sigilarea dinților se poate efectua după ce procesul de creștere al dinților definitivi s-a încheiat – iar acest lucru diferă de la un copil la altul. Pentru mai multe informații privind vârsta la care se poate realiza această procedură, se recomandă întrebarea medicului stomatolog, acesta fiind cel care cunoaște cel mai bine nevoile micuțului pacient.

Cum se realizează sigilarea dinților la copii?

Pentru a realiza procedura de sigilare dentară este necesar ca suprafața dentară să fie igienizată corect. Astfel, medicul dentist va peria dinții cu o pastă specială, apoi va aplica o soluție ce va permite o mai bună aderență a materialului de sigilat, complet inofensivă.

După ce este menținută câteva secunde, este aspirată și suprafața dentară este spălată cu apă, urmând ca apoi să fie aplicat sigiliul dentar (o soluție cu consistență lichidă). La final, se verifică dacă sigiliul dentar a ajuns în toate șanțurile dentare și dacă și-a îndeplinit scopul.

Stratul protector este vizibil doar de aproape, atunci când este realizată consultația stomatologului. Acesta poate fi alb, transparent sau ușor nuanțat, în funcție de culoarea dinților.

Ce preț are sigilarea dentară și unde poate fi realizată?

Prețurile pentru procedurile de sigilare dentară variază de la o clinică la alta, în funcție de materialele utilizate și de experiența medicilor dentiști care realizează intervenția. De regulă, sigilarea dinților de lapte are prețuri mai mici, cuprinse între 50 și 200 de lei, iar cea a dinților permanenți, unde se ia în calcul și aria suprafeței pe care va fi aplicat materialul de sigilat, intervalul de preț este de 100-300 de lei.

În București există numeroase clinici dentare ce oferă astfel de soluții stomatologice. De exemplu, la Trident părinții vor găsi un departament special creat pentru copii, unde aceștia beneficiază de servicii la cele mai înalte standarde privind calitatea. Sigilarea dinților este o procedură simplă, nedureroasă, care este realizată rapid de către medici cu vastă experiență, în condiții de maximă siguranță.

Cei mici pot astfel să se bucure de un tratament stomatologic „prietenos”, într-un mediu plăcut organizat, și de o dantură sănătoasă, protejată de nedoritele carii dentare.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata