Stațiunea de pe litoralul românesc care a devenit o ruină

De Jurnalul Național Actuale Turism 141 citiri
3 min citire
 

În anii de tristă amintire, fostul dictator ordona demarea reconstrucției întregului litoral românesc. Pe lângă stațiunile deja existente la momentul anilor 70, Ceaușescu își dorea să ducă zona la nivelul celebrelor stațiuni decadente occidentale. Astfel că în 1972 apăreau cel puțin două noi stațiuni construite de la zero, printre acestea și cea care avea să fie cunoscută pentru o bună perioadă drept „Perla litoralului”, astăzi a ajuns stațiunea de pe litoralul românesc care a devenit o ruină.

Anii 70 și reconstrucția litoralului românesc

Începutul anilor 70 a însemnat o reconstrucție masivă a litoralului de la Marea Neagră. În acei ani Ceaușescu avea să dea ordin de a se construi de la zero cel puțin patru stațiuni, majoritatea fiind date în funcțiune, concomitent, în acealși an, 1972. Vorbim aici de celebrele Neptun, Olimp, Jupiter și Saturn.

Deși stațiunile Neptun-Olimp și Costinești erau considerate cele mai luxoase și elegante stațiuni balneare din România, printre acestea se număra și cea denumită ulterior „Perla litoralului”.

Saturn, stațiunea de pe litoralul românesc care a devenit o ruină

În anul 1972, alături de celelalte stațiuni enumerate anterior, turiștiii români intrau pentru prima dată în hotelurile și pe plaja din noua stațiune Saturn, o adevărată perlă a litoralului din acei ani. Așa cum avea să se întâmple și cu stațiunile Neptun-Olimp, și aici hotelurile aveau să fie pline de turiști români dar și mulți turiști străini.

Poate unii își mai aduc aminte de celebrele spectacole „Miss Litoral” care se țineau în stațiunea Saturn, bărbații admirând frumusețile care pășeau pe scena festivalului, venite din Polonia, Cehoslovacia, Germania, sau din alte colțuri ale lumii.

Astăzi, Saturn este un loc plin de clădiri abandonate, în degradare și invadate de vegetație parazitară, cu spații publice insalubre și cu alei și drumuri impracticabile. Toate aceste peisaje lasă o impresie tristă turiștilor care vizitează Saturn, stațiunea de pe litoralul românesc care a devenit o ruină.

În aceeași stare, din păcate, este și o altă stațiune, dată circulației în anii 60, și anume Jupiter, unde în anii de glorie terasele erau pline de turiști români și străini, ajunsă din păcate o altă ruină a litoralului românesc, și unde autoritățile încearcă, dar fără succes, să readucă frumusețea de altă dată.

Multe din spațiile hoteliere de aici au ajuns în paragină, iar plajele sunt aproape impracticabile. Asta este realitatea acestor zile la malul Mării Negre.

 

Sursa – playtech.ro