SUA, Arabia Saudită solicită părților aflate în război din Sudan să prelungească încetarea focului

De Jurnalul Național Externe Politică 225 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Pe măsură ce un armistițiu instabil semnat săptămâna trecută urmează să expire, civilii sudanezi se tem că luptele dintre armată și o forță paramilitară rivală se vor intensifica.

Statele Unite și Arabia Saudită au cerut părților în conflict din Sudan să prelungească o încetare a focului fragilă, deoarece săptămânile de lupte au ajuns într-un impas în capitală și în alte părți ale țării africane.

Într-o declarație comună duminică, Washingtonul și Riad au cerut prelungirea armistițiului actual, programat să expire luni la 21:45 (19:45 GMT).

„Deși imperfectă, o prelungire va facilita totuși furnizarea de asistență umanitară necesară poporului sudanez”, se arată în declarație.

De asemenea, a cerut guvernului militar al Sudanului și forțelor paramilitare rivale de sprijin rapid (RSF) să continue negocierile pentru a ajunge la un acord privind extinderea încetării focului.

Luptele au izbucnit la mijlocul lunii aprilie. Atât șeful militar, generalul Abdel Fattah al-Burhan, cât și liderul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, au condus lovitura de stat din 2021 care a înlăturat guvernul susținut de Occident al prim-ministrului Abdalla Hamdok.

Conflictul a ucis sute de oameni, a rănit mii și a împins țara aproape de colaps. A forțat aproape 1,4 milioane de oameni să părăsească casele lor în zone mai sigure din interiorul Sudanului sau către țările învecinate, potrivit agenției ONU pentru migrație.

Armata și RSF au convenit săptămâna trecută asupra armistițiului de o săptămână intermediat de SUA și saudiții. Cu toate acestea, încetarea focului, ca și altele înainte, nu a oprit luptele din capitală, Khartoum, și în alte părți ale țării.

Locuitorii au raportat duminică reînnoirea luptelor sporadice în anumite părți ale orașului adiacent capitalei, Omdurman, unde avioanele armatei au fost văzute zburând deasupra orașului. Au fost semnalate lupte și în al-Fasher, capitala provinciei din Darfur de Nord.

Hiba Morgan de la Al Jazeera, raportând din Khartoum, a declarat că livrarea de ajutor umanitar nu a fost posibilă în multe părți ale capitalei și țării.

„Ajutorul umanitar a putut ajunge până sâmbătă, dar a ajuns la foarte puțini oameni”, a spus Morgan. „Oamenii sunt îngrijorați că, odată cu expirarea încetării focului, vor exista mai multe lupte și că vor fi prinși între cele două părți”.

Armistițiu fragil

Într-o declarație separată, SUA și Arabia Saudită au acuzat atât armata, cât și RSF de încălcarea încetării focului, spunând că astfel de încălcări „au împiedicat în mod semnificativ furnizarea de asistență umanitară și restabilirea serviciilor esențiale”.

Declarația a menționat atacuri aeriene ale armatei, inclusiv unul care ar fi ucis cel puțin două persoane sâmbătă la Khartoum. De asemenea, RSF este acuzată că a continuat să ocupe locuințe civile, afaceri private și clădiri publice și să jefuiască unele locuințe.

„Ambele părți le-au spus facilitatorilor că obiectivul lor este detensionarea pentru a facilita asistența umanitară și reparațiile esențiale, totuși ambele părți pregătesc o escaladare ulterioară”, se arată în declarație.

Mini Minawi, guvernatorul regiunii Darfur distrusă de război din vestul Sudanului, le-a cerut duminică oamenilor de acolo să „prindă armele” după ce piețele au fost arse și centrele de sănătate și ajutor jefuite.

„Facem apel la toți onorabilii noștri cetățeni, oamenii din Darfur, bătrâni și tineri, bărbați și femei, să ia armele pentru a-și proteja proprietatea”, a spus el pe Twitter.

Multe dintre cele mai grele lupte au avut loc în Khartoum și în Darfur, lângă granița cu Ciad.

Morgan a spus că Minawi era, de asemenea, șeful unei facțiuni armate a cărei implicare ar putea escalada luptele.

Zeci de mii de sudanezi au fugit peste granița în Ciad, în timp ce îngrijorările cresc cu privire la militarizarea celor care au rămas.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,