SUA impun primele sancțiuni pentru conflictul din Sudan

De Jurnalul Național Actuale Externe 134 citiri
5 min citire
Washingtonul vizează firmele legate de armata sudaneză și grupul RSF, angajându-se să fie „de partea civililor” în conflict.

Washington, DC – Statele Unite au impus primele sancțiuni legate de conflictul din Sudan, avertizând că îi vor „trage la răspundere” pe toți cei care subminează pacea în țara din nord-estul Africii.

Sancțiunile de joi au vizat două firme asociate cu Forțele Armate sudaneze (SAF) și alte două legate de Forțele de sprijin rapid (RSF) paramilitare.

Casa Albă a mai spus că impune restricții privind vizele „împotriva actorilor care perpetuează violența”, dar nu i-a identificat.

„În ciuda unui acord de încetare a focului, violența fără sens a continuat în toată țara – împiedicând furnizarea de asistență umanitară și rănind pe cei care au cea mai mare nevoie de ea”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, într-un comunicat.

„Amploarea și amploarea vărsării de sânge din Khartoum și Darfur, în special, sunt îngrozitoare.”

RSF și armata sudaneză – conduse de doi generali rivali – au fost blocate într-o luptă pentru a controla statul și resursele acestuia de la mijlocul lunii aprilie. Violența a ucis sute și a strămutat peste 1,3 milioane de oameni.

Sancțiunile SUA au vizat companiile controlate de șeful RSF Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagalo care au sediul în Emiratele Arabe Unite și capitala sudaneze Khartoum, precum și două firme de apărare legate de SAF, care este condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan. .

„Prin sancțiuni, întrerupem fluxurile financiare esențiale atât către Forțele de Sprijin Rapid, cât și către Forțele Armate sudaneze, privându-le de resursele necesare pentru a plăti soldații, a rearma, a-și aproviziona și a duce războiul în Sudan”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen. o declarație.

„Statele Unite sunt de partea civililor împotriva celor care perpetuează violența împotriva poporului din Sudan”.

Oficialii americani au amenințat anterior cu sancțiuni împotriva părților în conflict din Sudan, în cazul în care conflictul va continua.

Washingtonul și Riad au ajutat la negocierea mai multor acorduri de încetare a focului în ultimele săptămâni, dar rezidenții au continuat să raporteze că au avut loc lupte în ciuda acordurilor.

La începutul acestei săptămâni, părțile au convenit să prelungească un armistițiu instabil care urma să expire la începutul săptămânii viitoare, prelungindu-l cu cinci zile pentru a permite furnizarea de asistență umanitară.

Dar discuțiile dintre părțile în conflict din orașul-port saudit Jeddah au fost suspendate miercuri, după ce reprezentanții armatei s-au retras din negocieri, acuzând RSF că a încălcat acordurile de încetare a focului.

„Eșecul forțelor armate sudaneze și al forțelor de susținere rapidă de a respecta încetarea focului nu face decât să adâncească și mai mult preocuparea noastră că poporul sudanez se va confrunta din nou cu un conflict prelungit și cu o suferință larg răspândită din partea forțelor de securitate”, a spus Sullivan joi. , promițând că SUA vor face tot posibilul pentru a preveni acest rezultat.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat despre o catastrofă umanitară dacă conflictul continuă.

SUA susțin că obiectivul său principal în Sudan este reducerea violenței înainte de a lucra spre încheierea permanentă a luptei și revenirea la conducerea civilă în țară.

După ani de animozitate, legăturile dintre Khartoum și Washington s-au încălzit de când armata sudaneză l-a îndepărtat de la putere pe președintele de multă vreme Omar al-Bashir, în 2019, după luni de proteste antiguvernamentale.

Cele două țări au restabilit legăturile diplomatice la jumătatea anului 2020, iar în lunile următoare, Sudanul a acceptat și el să normalizeze relațiile cu Israelul și a fost eliminat de pe lista Statelor Unite ale „sponsoarelor terorismului”.

În octombrie 2021, armata sudaneză a dat o lovitură de stat împotriva guvernului civil al primului ministru Abdalla Hamdok, ducând la demisia acestuia la începutul anului 2022.

Burhan, șeful Consiliului suveran dominat de militari, a guvernat practic țara de la plecarea lui Hamdok. Hemedti i-a fost adjunct, dar a fost revocat luna trecută din această funcție, pe fondul luptelor.

Înainte de izbucnirea violenței din aprilie, liderii Sudanului urmau să semneze un acord pentru a readuce țara la tranziția sa democratică, dar acordul a fost amânat din cauza dezacordurilor restante.

Sursa – www.aljazeera.com