Teritoriul insular american Guam se pregătește pentru un taifun

De Jurnalul Național Externe Meteo 160 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Adăposturile de pe teritoriul SUA încep să se umple în așteptarea unei puternice furtuni numită Typhoon Mawar.

Autoritățile de pe insula Guam i-au avertizat pe rezidenți să ia măsuri de precauție, deoarece teritoriul îndepărtat al SUA, situat în Oceanul Pacific, se pregătește pentru o posibilă lovitură directă a unei furtuni care se apropie, numită Typhoon Mawar.

Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a avertizat că furtuna ar putea sosi în sudul Guamului la prânz, miercuri, ora locală, care este marți seara în Statele Unite continentale. Guvernatorul Lou Leon Guerrero a ordonat evacuarea locuitorilor din zonele predispuse la inundații.

„Mawar este o amenințare reală și o posibilă lovitură directă pentru insula noastră”, a spus Guerrero într-un mesaj adresat locuitorilor de pe YouTube luni. „Sunt foarte îngrijorat și îngrijorat de siguranța ta și vreau să iei aceste avertismente în serios.”

De asemenea, ea a cerut locuitorilor să rămână calmi.

Președintele american Joe Biden a aprobat marți o declarație de urgență, eliberând asistența federală, în timp ce NWS a transformat furtuna la un „super taifun” de Categoria 4, care ar putea vedea vânturi de peste 241 km/h (150 mph).

Autoritățile de pe insula care găzduiește aproximativ 150.000 de oameni spun că adăposturile de urgență au început să se umple de rezidenți, care au fost avertizați să evacueze dacă casele lor sunt făcute din altceva decât din beton. Multe case sunt făcute din lemn și tablă.

NWS a spus că furtuna ar putea aduce o „amenințare triplă” de vânturi puternice, ploaie și o valuri puternice de furtună pe insulă. Patrick Doll, meteorologul principal al serviciului meteorologic din Tiyan, Guam, a declarat pentru Associated Press că furtuna are potențialul de a provoca „daune extinse”.

Era de așteptat o valuri de furtună de 2 până la 3 metri (6,5 până la 10 picioare) deasupra mareei normale și ar putea ajunge până la 4,5 m (15 ft). Surful era de așteptat să crească brusc în următoarele două zile de-a lungul recifelor orientate spre sud și est, cu surf periculoase de 6 până la 7,5 metri (20 până la 25 de picioare) de marți după-amiază până miercuri, a spus serviciul meteorologic.

Rota, o insulă din Commonwealth-ul SUA din Insulele Mariane de Nord, a fost, de asemenea, sub o avertizare de taifun, a spus Doll. Tinian și Saipan, în Marianele de Nord, erau sub avertismente de furtună tropicală.

Unii oameni din acele zone sunt încă în adăposturi sau corturi temporare după Super Typhoon Yutu de categoria 5 în 2018, a menționat Doll.

Pacific Daily News a raportat că, luni, locuitorii din Guam au făcut cumpărături de la magazinele alimentare pentru provizii esențiale, cum ar fi apă, conserve și generatoare de electricitate.

„Guam primește o lovitură de categoria 4 sau 5 la fiecare cinci până la șapte ani. Mama Natura ne-a cruțat în ultimul timp”, a declarat Doll pentru Associated Press, menționând că ultima „lovitură directă” a avut loc în 2002. „Așa că suntem cu mult întârziați”.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,