Tot ce trebuie să știi despre prescripția extentivă și pensionare

0

Ai o firmă și nu știi ce este o prescriptie extinctiva? Ai auzit de termenul acesta de mai multe ori și timpul nu ți-a permis să te informezi? Ei bine, pe site-ul Bundeangajat.olx.ro poți afla ce este aceasta și care este rolul ei.

Pe scurt, acest termen face referire la un tip de sancțiune care constă în stingerea, conform legislației în vigoare, a unui drept material la acțiune care nu a fost exercitat în termen.

Astfel, persoana este eliberată de obligații, lucru datorat de trecerea timpului peste termenul stabilit de lege.

Această prescripție extentivă este pusă în aplicare în urma prevederilor din Codul Civil.

În cadrul legislativ ea este reglementată de articolul 268 din Codul Muncii și de articolul nr.2500, ar și de cartea „Despre prescripţia extinctivă, decădere şi calculul termenelor”.

Această prescripție poate fi întreruptă din mai multe cauze, precum începerea altei prescripții extinctive. În articolul de pe site-ul bundeangajat.ro, aceste cauze de întrerupere sunt detaliate în amănunt pentru a fi înțelese de publicul larg.

Așadar, uită-te pe Olx și află în ce constă prescripția extenctivă potrivit Codului Civil, care sunt termenele acestei proceduri și cum poate fi anulată.

Pensia

Subiectul pensiei a fost și încă este un subiect de actualitate în rândul românilor. Ea reprezintă o formă de asigurare materială și socială ce este oferită de sistemul public de pensii. Există o modalitate de a o cotiza și de a apela la o pensie privată.

Pe site-ul bundeangajat.olx.ro se detaliază ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a obține pensia, cum o poți calcula și condițiile speciale care o cuprind.

Așa cum știm cu toții, pentru a beneficia de acea sumă de bani trebuie să atingi varsta pensionare, 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei și, totodată, și stagiul de cotizare, care, conform legii, este de cel puțin 15 ani.

În România situația pensiilor este reglementată de Legea 263/2010, în aceasta fiind menționate principiile care stau la baza principiului sistemului public de pensii.

Sistemul public destinat pensiilor funcționează după 9 mari principii: unicitate, obligativitate, contribuitate, egalitate, repartiție, solidaritate socială, autonomie, imprescriptibilitate (fără acesta nu se poate prescrie pensia) și incesibilitate, prin care dreptul de pensie nu poate fi cedat, parțial sau total.

Potrivit legii, în țara noastră există mai multe tipuri de pensii: de stat, privată obligatorie, privată facultativă. Acestea trei sunt cele mai cunoscute și cel mai ușor de obținut. O altă pensie e cea destinată persoanelor cu handicap, care poate fi obținută doar prin atestarea prin certificate medicale a bolii.

Alte tipuri de pensii pe care le pot obține vârstnicii și prevăzute în legea 263/2010 sunt cea pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială, de invaliditate și de urmaș.

Trebuie să ținem cont că suma de bani oferită fiecărui pensionar diferă de la caz la caz, în funcție de postul ocupat la locul de muncă.

Mai multe informații despre pensii se pot găsi pe site-ul Olx.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close