Tribunalul mobil oferă șanse rare de dreptate victimelor violurilor din RDC

Mai multe grupuri armate sunt active în estul Republicii Democrate Congo, alimentând o criză de lungă durată a violenței sexuale.

O mulțime mare s-a adunat în jurul părților deschise ale sălii de judecată improvizate din satul Kamanyola din estul Republicii Democrate Congo (RDC) la începutul lunii martie pentru a urmări punctul culminant al unui proces de 15 ofițeri militari pentru violul minorilor.

Ei au privit în tăcere, unii întinzându-se să vadă mai bine, cum un soldat dezbrăca epoleții de pe un colonel căruia un judecător tocmai ordonase să fie eliberat dezonorant din armată și condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a violat ultima dată o fată locală de 14 ani. Septembrie.

„Faptul că un ofițer de rang înalt a fost condamnat este un mesaj foarte elocvent că nimeni nu este mai presus de lege”, a spus judecătorul Innocent Mayembe, care a găsit vinovați 12 dintre soldați.

Procesul, din 27 februarie până pe 9 martie, de către o instanță militară mobilă a oferit o șansă rară de justiție pentru viol în estul RDC lovit de conflict, unde se estimează că jumătate dintre femei au suferit violență sexuală într-o anumită formă.

În timpul procesului, desfășurat într-o structură de lemn în aer liber, mai multe victime și tatăl unei victime și-au oferit mărturiile în glugă special concepute care le-au ascuns fețele – un indicator al fricii de stigmatizare care îi oprește pe mulți să se prezinte.

„Nu mai am prieteni”, a spus o victimă.

Organizarea audierilor în comunitatea locală ajută „să le arate oamenilor nevoia de a vorbi despre cazurile de violență sexuală”, a spus avocatul Armand Muhima, a cărui organizație a finanțat procesul. „Scopul… este de a educa oamenii, astfel încât să știe că legea este acolo pentru toată lumea.”

Muhima lucrează pentru Fundația Panzi, o organizație înființată de ginecologul laureat al Premiului Nobel Denis Mukwege, care militează pentru a ajuta sutele de mii de femei violate în estul RDC, de când regiunea a plonjat în conflict în anii 1990.

Al Doilea Război din Congo, care a ucis milioane de oameni, s-a încheiat oficial în 2002, dar forțele congoleze încă se luptă cu mai multe grupuri armate în regiunile de est, alimentând criza de lungă durată a violenței sexuale.

Într-un raport din 2014 privind lupta împotriva impunității pentru astfel de crime, Biroul Comun al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului în Congo (UNJHRO) a declarat că s-au făcut unele progrese.

Dar „majoritatea cazurilor de violență sexuală nu sunt niciodată investigate sau urmărite penal și foarte puține sunt chiar raportate”, se spune.

În același an, guvernul a lansat un plan de acțiune pentru combaterea violenței sexuale din partea membrilor armatei în baza căruia sute de comandanți s-au angajat să raporteze cazuri.

În 2022, 314 persoane din RDC, inclusiv 71 de soldați și 143 de membri ai unor grupuri armate, au fost condamnate pentru infracțiuni legate de încălcări și abuzuri ale drepturilor omului, cum ar fi violența sexuală, potrivit UNJHRO, care a susținut 12 anchete ale instanțelor militare și șapte instanțe mobile. audieri.

Instanțele mobile, finanțate în mare parte de donatori străini, funcționează în RDC de mai bine de un deceniu, aducând judecători, procurori și avocați ai apărării în sate îndepărtate, într-un efort de a arăta comunităților locale că crimele comise departe de centrele urbane nu depășesc limitele. întinderea legii.

Chiar și atunci când sunt deschise dosare, procesul judiciar poate fi lent.

Luni, ONG-ul Societatea Congoleză pentru Statul de Drept a întrebat autoritățile într-o declarație de ce a durat peste un an pentru a programa un proces pentru inculpați în legătură cu violul a peste 100 de femei și fete într-un caz de mare profil din 2016. .

Tatăl unei victime la procesul Kamanyola a spus că vrea doar dreptate pentru fiica lui.

„Trebuie să văd acest caz să se încheie conform legii. Nu cer nimic (altceva)”, a spus el, vorbind sub condiția anonimatului.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata