Tulburări în Senegal în timp ce poliția se confruntă cu susținătorii opoziției

Ousmane Sonko, susținut pe scară largă de tinerii senegalezi, se confruntă cu un dosar de calomnie civilă intentat împotriva lui de ministrul turismului din Senegal pentru presupusă defăimare și insulte publice.

Poliția și demonstranții s-au ciocnit joi în capitala Senegalului, Dakar, înaintea unui proces judiciar care îl implică pe liderul opoziției Ousmane Sonko, care este susținut pe scară largă de mulți dintre tinerii țării din Africa de Vest.

Oamenii legii au tras cu gaze lacrimogene asupra sutelor de susținători Sonko, în timp ce au tras vehicule care îl duceau în instanță pentru reluarea unui dosar civil de calomnie împotriva lui de către ministrul turismului din Senegal pentru presupusă defăimare și insulte publice.

Protestatarii au ars cauciucuri pe străzi și au aruncat cu pietre în poliție. Un supermarket mare a fost incendiat, au spus reporterii.

Sonko, în vârstă de 48 de ani, este acuzată și că a violat o angajată a unui salon de înfrumusețare în 2021 și a făcut amenințări cu moartea împotriva ei. El neagă orice faptă greșită și spune că acuzațiile sunt motivate politic. Nu a fost stabilită o dată pentru proces.

Confruntările de joi sunt cea mai recentă rundă de tulburări din Senegal, unde alegerile prezidențiale sunt programate pentru februarie anul viitor. Țara a fost văzută de mult timp ca un bastion al stabilității și al democrației într-o regiune agitată, o reputație zdruncinată de violențe mortale din ultimii doi ani.

O mare parte din mânie este îndreptată către președintele Macky Sall, al cărui eșec de a exclude candidatura pentru un al treilea mandat i-a înfuriat pe mulți. Constituția Senegalului permite doar doi termeni, dar unii se tem că Sall va folosi o modificare recentă a constituției pentru a-și reseta mandatul, o tactică folosită de alți conducători pentru a extinde puterea în regiune.

Guvernul său a fost, de asemenea, acuzat că a întemnițat dizidenți și membri ai opoziției.

Dar mulți tineri senegalezi au fost atrași și de Sonko din cauza șomajului ridicat și a dificultăților economice.

Acest lucru a dus la proteste sporadice și uneori violente. Strigătele că „Macky Sall este un dictator” au răsunat la Dakar în timpul unui protest din iulie 2022.

Tensiunile au izbucnit înainte de apariția lui Sonko în instanță săptămâna aceasta, cu trei zile de protest. Peste 10.000 de susținători s-au adunat marți pe un câmp din Dakar pentru a-l încuraja pe Sonko, care speră să candideze la președinție în februarie. Fostul inspector fiscal a ocupat locul al treilea în sondajele din 2019 – cel mai tânăr candidat la acele alegeri.

Suporterii Sonko îl acuză pe Sall că a încercat să-l elimine din competiție printr-un verdict de vinovăție.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata