UBB se pronunţă împotriva intruziunii politice sau ideologice în mediul academic

33

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca se pronunţă pentru apărarea libertăţii şi autonomiei academice şi împotriva intruziunii politice sau ideologice asupra mediului ştiinţific şi academic.

„UBB din Cluj-Napoca se pronunţă împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra ştiinţei/mediului academic. Am constatat cu stupefacţie că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale – se interzic în instituţiile de învăţământ, deci şi în universităţi, ‘activităţile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi'”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

UBB este una din cele mai importante comunităţi academice din România, cu aproape 50.000 de membri, pe care îi unesc valori comune şi respectându-se diferenţele, acolo unde apar.

„Dincolo de varietatea opţiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic şi supravieţuieşte sau dispare în urma acestor teste derulate în condiţii etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce priveşte varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

Astfel, reprezentanţii UBB consideră un astfel de demers riscant pentru ştiinţă/mediul academic şi cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic şi activitatea ştiinţifică, se mai arată în comunicat.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata