Un nou director al programului pentru misiuni cu echipaj uman

Şeful NASA, Jim Bridenstine, a numit-o pe Kathy Lueders în funcţia de director al programului pentru misiuni cu echipaj uman. Aceasta  lucrează pentru agenţia spaţială americană din 1992, informează sâmbătă DPA.

”Kathy ne oferă experienţa şi pasiunea extraordinare de care avem nevoie pentru a continua să avansăm cu Artemis şi cu obiectivul nostru de a aseleniza prima femeie şi următorul bărbat pe Lună până în 2024”, a spus Bridenstine.

Lueders a monitorizat lansarea, în urmă cu două săptămâni, a doi astronauţi americani care au devenit primii oameni care au ajuns cu o navetă spaţială privată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Ulterior, predecesorul său, Douglas Loverro, a demisionat cu doar câteva zile înaintea de lansare, ceea ce a provocat o anumită îngrijorare în legătură cu care nici Loverro, nici NASA nu au oferit explicaţii clare.

Kathy Lueders este responsabilă pentru revenirea în siguranţă a celor doi astronauţi americani, Robert Behnken şi Douglas Hurley.

Astfel, intr-un e-mail trimis colegilor şi consultat de Reuters, Douglas Loverro a precizat că plecarea sa a avut la bază ”efectele acţiunilor personale”, menţionând, fără să ofere prea multe explicaţii, ”riscurile” pe care le-a luat pentru a respecta termenul limită al agenţiei americane de a trimite misiuni cu echipaj uman pe Lună până în 2024. ”Este clar că am făcut o greşeală în acea alegere şi sunt singurul care trebuie să suporte consecinţele”, a adăugat el.

Doug Loverro a preluat funcţia în octombrie anul trecut pentru a conduce eforturile NASA de a trimite din nou misiuni cu echipaj uman pe Lună până în 2024, în carul unui calendar accelerat stabilit de administraţia Trump în 2019.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata