Un val de praf saharian va traversa România

De Jurnalul Național Actuale Meteo 110 citiri
6 min citire
După ciclonul mediteranean, un val de praf saharian va traversa România, iar persoanele cu anumite boli trebuie să fie atente în această perioadă.

De azi şi până mâine, un val de praf saharian va traversa țara noastră, iar calitatea aerului se va înrăutăţi.

Meteorologii spun că, uneori, cerul poate deveni chiar roșu strălucitor, iar dacă plouă în aceste zile, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Astfel,”Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord.

Joi seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor.


Praful saharian va înrăutăți calitatea aerului şi pot apărea ploi sângerii

Praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare (…)”.

Ce este praful saharian

În explicaţiile specialiştilor, „Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru.

(…) Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă”.

Praful saharian influențează vremea

Astfel, „Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an. Acest lucru are consecințe asupra vremii.

În timpul zilei, un covor fin de praf saharian acoperă de obicei cerul senin. Pe lângă ceață, care atenuează radiația solară, din cauza prafului se dezvoltă mai mulți nori înalți și, de asemenea, transformă cerul albastru senin în albastru-gălbui, uneori chiar portocaliu.

Praful din Sahara poate acoperi mari părți ale cerului, reducând considerabil radiația solară.

Modelele meteorologice au adesea probleme cu prognoza temperaturii în astfel de condiții meteorologice, deoarece radiația este supraestimată.

Aerul nu se poate încălzi atât de mult cât era prevăzut. În primăvară, nu este neobișnuit ca prognozele de temperatură să fie evaluate greșit cu câteva grade.

De ce nu e bine să speli maşina sau geamurile când e praf saharian

Dacă în aer există mult praf saharian, este indicat să așteptați înainte de a vă spăla mașina sau de a curăța geamurile. Adesea pot exista așa-numitele ploi sângerii.

Ploaia sângerie sună înspăimântător, însă nu este altceva decât culoarea roșu-maro a apei de ploaie amestecate cu praful saharian.

Petele maro-gălbui de granule fine de nisip pe suprafețele netede se formează atunci când ploaia spală praful din aer.

Cu cât fluxul de praf saharian este mai puternic, cu atât mai mult praf ajunge în Europa Centrală.

Poluarea cu particule poate fi foarte mare. De la o concentrație de peste 100 de micrograme pe metru cub, praful din deșert poate irita căile respiratorii și simptomele alergice se pot agrava”, potrivit meteoradar.ro.

Praful saharian, periculos pentru sănătate. Recomandările medicilor

Medicii de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara au tras recent un semnal de alarmă privind valul de praf saharian care ajunge în România.

Din afirmaţiile specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune.

Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

Aşadar, „În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare.

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spunea medicul Ionela Iovan, potrivit mediafax.ro.

Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

Sursa – www.antena3.ro