Unii angajații nu vor avea liber de Paște, anul acesta!

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 64 citiri
5 min citire
 

Doar o lună mai este până ce românii vor beneficia de o minivacanță binemeritată. Cu toate acestea, există o mulțime de angajați care, anul acesta, nu se vor bucura de minivacanța prelungită.

În acest an, românii vor beneficia de o minivacanță de șase zile în luna mai, care va include și liberul de 1 Mai – Ziua Muncii.

Guvernul a declarat ziua de 2 mai ca fiind liberă, pentru a face punte între 1 Mai și Vinerea Mare, care va fi pe 3 mai.

Astfel, românii vor avea ocazia să se bucure de o perioadă mai lungă de odihnă.

În ceea ce privește cursurile școlare, conform calendarului pentru anul 2023-2024, Paștele ortodox va coincide cu perioada vacanței de primăvară, ceea ce înseamnă că elevii nu vor avea cursuri în această perioadă.

Astfel, vacanța de Paște din acest an va începe în data de 27 aprilie, sâmbătă, și se va încheia pe 7 mai, marți.

Acest lucru înseamnă că elevii vor avea o vacanță de 11 zile.

În plus, această vacanţă, marchează trecerea în Modulul 5 de învățare, care începe miercuri, pe 8 mai 2024, și se încheie vineri, pe 21 iunie 2024.

Angajații care nu vor avea liber

Există însă și angajați care nu vor beneficia de zile libere de Paște sau 1 mai. Este vorba despre angajații care lucrează în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorita caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Codul Muncii stabilește, în cazul acestora, mai multe scheme de compensare din partea angajatorului.

Cum se acordă zilele libere

Art. 139.

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevazute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

Program special de sărbători hotărât de Guvern

Art. 140. [programul special de lucru în zilele de sărbătoare]

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare şi pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Diferite forme de compensare pentru angajați

Art. 141. [continuitatea activității în cazuri speciale]

Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorita caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Art. 142 . [compensarea muncii în zilele de sărbătoare]

(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevazute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevazute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

(2) În cazul in care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestata în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

Sursa – www.antena3.ro