Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost cooptată într-un proiect pentru dezvoltarea de tehnologii utilizate de Armata SUA

Foto: culturaîniaşi.ro
0 5

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost cooptată într-un proiect de cercetare în colaborare cu Northeastern University din Boston, în cadrul căruia vor fi testate o serie de sisteme şi prototipuri pentru armată, potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi.

Alături de  Universitatea din Iaşi, în program sunt implicate şi universităţi de top din SUA, printre care şi MIT, University of Alabama, University of Connecticut, alături de parteneri din industrie.

Se cercetează în mod concret, tehnologia denumită ” cold-spray process”, în cadrul unui laborator de cercetări pentru armată din cadrul Northeastern University din Boston şi se încearcă descoperirea tuturor utilizărilor pentru această tehnologie, prin care se aplică o pulbere rece la viteze ultrasonice asupra unor materiale cu scopul de a le creşte rezistenţa şi de a le modifica principalele caracteristici, iar o serie de determinări urmează să fie realizate în cadrul Facultăţii de Mecanică a universităţii ieşene, unde există un laborator cu o instalaţie de punere în jet de plasmă cu temperaturi de până la 10.000 de grade şi unde lucrează o echipă de şase cadre didactice şi un doctorand, coordonaţi de prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu.

„Am publicat diverse lucrări în reviste importante folosind instalaţia noastră, avem opt teze de doctorat realizate în acest domeniu şi de aici interesul lor pentru a colabora cu noi, fiindcă ei ne-au contactat. Avem bine puse la punct protocoalele de determinare a acestor materiale, analizăm proprietăţile mecanice, diverse analize de structură, de aderenţă. Este un proiect guvernamental al SUA care este abia la o primă etapă, în funcţie de cum ne vom descurca acum putem să dezvoltăm o colaborare mult mai amplă”, a precizat prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu, coordonatorul echipei implicate în proiect.

În opinia sa rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, a declarat, pentru AGERPRES, că implicarea în acest proiect a cercetătorilor ieşeni vine să confirme valoarea instituţiei de învăţământ şi deschide calea către alte proiecte similare.

„Cooptarea în acest proiect alături de universităţi importante din Europa şi nu numai confirmă încă o dată poziţia pe care o are universitatea noastră în domeniul excelenţei în ştiinţele tehnice. Colectivul care lucrează şi care va fi implicat direct în acest proiect are activitate în domeniul materialelor speciale, cu diferite aplicaţii de la medicină şi până la utilizări militare şi sunt convins că aceasta garantează reuşita proiectului. (…) Prin acest proiect noi nu doar că vom putea dezvolta relaţiile cu celelalte universităţi partenere şi cu partenerii noştri din SUA, ci vom putea să dezvoltăm şi o bază de cercetare performantă, prin care să putem accesa alte proiecte de acest gen sau în domenii apropiate în viitor”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.

Din acest punct de vedere, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi a primit în cadrul proiectului un grant de 100.000 de dolari, suma putând fi astfel suplimentată pe parcursul cercetărilor, care vor fi derulate pe parcursul mai multor ani.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata