Vasile Bănescu a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al BOR, cine este noua “voce” a Patriarhiei?

4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Vasile Bănescu a anunțat, joi seară, că va părăsi funcția de purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române începând de vineri, 5 iulie 2024. Acesta a subliniat că este exclusiv personală. În locul său vine Adrian Agachi, „un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie”, care va fi noul coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei.

Vasile Bănescu nu mai este purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române

În afirmaţiile sale, „După o îndelungată activitate în zona comunicării instituționale a Patriarhiei Române, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa. Decizia așezării acestui punct este una exclusiv(!) personală. Rămân, însă, deschis dialogului public non-instituțional.

Părintelui Patriarh îi mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul permanent acordat de-a lungul a 15 ani de strânsă colaborare. Prezența sa în fruntea Bisericii este garanția singulară, deplină și liniștitoare a bunei cârmuiri a acesteia pe apele fidelității depline față de Tradiția Ortodoxiei  autentice spre portul stabilelor valori creștine europene,  fondatoare inclusiv ale spiritualității și civilizației românești. Adică spre singura zonă a libertății, prosperității și stabilității socio-religioase reale. (…)”, a transmis Vasile Bănescu.

În continuare se va ocupa de realizarea emisiunii „Credință și cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române, a mai spus Vasile Bănescu:

În contextul profesional, „Activitatea mea viitoare se va desfășura în sfera dialogului dintre stat și cultele religioase, fiind onorat să fac parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte, dar să și pot continua realizarea emisiunii „Credință și cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române”.

Cine este Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al BOR?

Din informaţiile lui Vasile Bănescu, „începând cu data de 5 iulie, funcția de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei va reveni părintelui consilier patriarhal Adrian Agachi, un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie finalizate printr-o teză de doctorat susținută la Universitatea din Winchester, un om profund onest și bun cunoscător al realității bisericești”.

Astfel, „Am convingerea că activitatea Biroului de Presă al Patriarhiei va continua pe aceeași cale a comunicării prompte și adecvate la realitatea bisericească și socială. Singura care conduce spre binele comun al Bisericii și societății  dezirabil unite prin necesar dialog și atenție morală reciprocă. Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru foarte buna relație construită în timp pe respect, încredere și onestitate”, a încheiat acesta.

Vasile Bănescu, o voce puternică a Bisericii Ortodoxe Române

Vasile Bănescu este un nume binecunoscut în România, fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR). El a ocupat funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, rol care i-a permis să comunice mesajele și pozițiile oficiale ale BOR către publicul larg și mass-media. Prin intermediul acestui post, Bănescu a devenit o voce influentă în discuțiile publice privind religia, etica și valorile tradiționale românești.

Carieră și educație

Profesional, Vasile Bănescu are o formare academică solidă, fiind absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă. Pe parcursul carierei sale, și-a dedicat timpul și eforturile promovării înțelegerii și valorilor ortodoxe în societatea modernă. Prin intermediul numeroaselor sale apariții publice, articole și interviuri, Bănescu a reușit să aducă claritate și lumină asupra pozițiilor BOR în diverse probleme sociale și morale.

Sursa – playtech.ro