Veolia lansează o ofertă ostilă de preluare a Suez, însă justiţia franceză intervine şi cere suspendarea ofertei

Foto: veolia.ro
0 200

Compania franceză care se ocupă cu gestionarea deşeurilor şi apelor uzate Veolia Environnement SA oferă aproape opt miliarde de euro pentru a prelua rivalul francez Suez, renunţând la caracterul amical al tentativei sale de preluare a concurentului după mai multe luni de tentative fără succes, transmite AFP.

În acest sens, printr-un scurt comunicat de presă difuzat duminică seara, Veolia, companie care în luna octombrie a preluat 29,9% din acţiunile concurentului francez, a informat că a decis să lanseze o ofertă publică de preluare, la un preţ de 18 euro pe acţiune, pentru restul de 70,1% din titlurile Suez pe care nu le deţine încă, adică o operaţiune cu o valoare de 7,9 miliarde euro în numerar.

În prezent, pe o piaţă mondială din ce în ce mai concurenţială, Veolia vrea să creeze „un super campion francez în sectorul gestionării deşeurilor şi apelor uzate”, a declarat directorul general Antoine Frerot.

Însă, ţinta ofertei de preluare a reacţionat imediat. „Veolia este într-o situaţie de imposibilitate juridică pentru a lansa o ofertă ostilă de preluare”, a declarat un purtător de cuvânt de la Suez. La rândul lor, sindicatele de la Suez au denunţat caracterul „ostil al unei ofertei de preluare care vizează Suez şi salariaţii săi”, ofertă care în opinia sindicatelor este sinonimă cu o declaraţie de război.

La rândul său, sesizat de Suez, tribunalul comercial din Nanterre a ordonat luni Veolia să suspende lansarea ofertei ostile, în aşteptarea clarificării precedentelor sale „angajamente de amabilitate”. Tribunalul a ordonat Veolia „să nu trimită Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare proiectul de ofertă şi nici să nu iniţieze oferta publică cu privire la titurile Suez fără ca aceasta să fie în prealabil aprobată de Consiliul de Administraţie de la Suez”.

În prezent, grupul Veolia este prezent şi pe piaţa din România. De altfel şi grupul de utilităţi Engie, prezent şi el pe piaţa din România, deţine o participaţie de 32% la Suez.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata