Veşti bune pentru românii care îşi înfiinţează firme!

De Jurnalul Național Actuale Afaceri Utile 139 citiri
3 min citire
Informația momentului pentru cei care vor să înființeze firme

Astfel, o lege care prevede în cât timp se poate realiza a fost adoptată în Senat. proiectul de lege urmează să se ducă și în Camera Deputaților.

Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede înregistrarea integrală online a unei firme în cel mult 3 zile. Conform unui comunicat al PNL, Senatul a adoptat proiectul care prevede înregistrarea integrală online a firmelor în maxim 3 zile. Proiectul va merge pentru aprobare la Camera Deputaților.

De asemenea, proiectul prevede că actul constitutiv al firmei se poate întocmi online, prin completarea unui formular-tip, disponibil pe pagina de internet a ONRC. Acesta se va semna de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnatura electronică calificată.

Totodată, potrivit proiectului, cererile de înregistrare se pot semna cu semnatură electronică și se pot transmite prin mijioace electronice, iar certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și online cu semnatură electronică.

Demersuri pentru simplificarea legislației

„PNL continuă astfel demersurile de simplificare a legislației, a drumurilor la instituții și a cozilor la ghișee. Amintim aici și proiectul deputatului PNL, George Tuță, prin care instituţiile publice nu mai au voie să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului”, spun reprezentanții partidului.

Proiectul de lege, care în curând va merge la Camera Deputaților, vine în situaţia în care ţara noastră era obligată să transpună unele reguli europene noi până în vara anului trecut.

În plus, la Senat au fost introduse o serie de amendamente. Conform legii, actul constitutiv se va putea întocmi online prin completarea unui formular-tip, cu opțiuni predefinite, care va fi disponibil pe site-ul ONRC. Actul constitutiv formular-tip sau, după caz, cel individualizat, se va semna de către toți fondatorii sau de reprezentanții acestora cu semnătură electronică calificată.

Ce prevede legea votată de Senat

De asemenea, cererile de înregistrare și înscrisurile depuse în susținerea acestora, ce sunt întocmite de avocați sau de notari publici, se vor putea semna de către aceștia cu semnătură electronică calificată și se vor putea transmite online. Certificatele de înmatriculare și certificatele constatatoare vor putea fi emise și în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată/sigiliul electronic calificat.

Mai mult decât atât, a fost avută în vedere eliminarea cerinței de efectuare a vărsământului aportului la capitalul social al SRL-urilor la momentul constituirii (se va face etapizat), a acordului Secretariatului General al Guvernului și al autorităților locale pentru folosirea anumitor cuvinte în denumire (verificarea va fi făcută intern la ONRC), a depunerii dovezii rezervării denumirii, a depunerii unor declarații pe propria răspundere și a cerinței depunerii specimenului de semnătură pentru reprezentanții legali.

TAGGED: , ,