Veşti bune, s-au ieftinit carburanţii la pompă înainte de weekend

Carburanții auto s-au ieftinit ușor azi, numai motorina însă, după precedenta ieftinire care a avut loc week-end-ul trecut, numai pentru benzină.

Preţ motorină şi benzină 23 iunie 2022.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de economica.net  în acest an, afișa azi, 23 iunie, un preț al benzinei standard de 8,62 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 9,18 lei/litrul.

Astfel că, avem o ușoară ieftinire, de trei bani pe litru, numai la motorină, operată de Petrom, liderul pieței carburanților din România. Prețul benzinei a rămas nemodificat. Prețurile au fost modificate, ultima oară, în data de 18 iunie, atunci când benzina s-a ieftinit cu patru bani pe litru.

Cel mai sigur, ieftinirea de joi, ca și cea de la finalul săptămânii trecute, care vin după multe luni de scumpiri, a fost operată pe fondul unei ușoare calmări a cotațiilor produselor petroliere.

În plus, ieri, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră, erau de 1.356 dolari/tonă pentru benzină și 1.359 dolari/tonă pentru motorină. În urmă cu două săptămâni, cotațiile pentru benzină ajunseseră la 1.448 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.370 de dolari pe tonă.

Coaliţia a stabilit un mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de 3 luni

Totodată, liderii coaliţiei au decis instituirea, timp de 3 luni, a unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, au precizat surse guvernamentale, pentru News.ro. Executivul se va reuni, joi de la ora 11.00, în şedinţă pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la această măsură, au mai spus sursele citate.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la şedinţa coaliţiei, o întâlnire informală cu liderul PSD Marcel Ciolacu, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea de soluţii legate de preţurile majorate la carburanţi.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a confirmat că în cursul dimineaţii de miercuri a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu miniştri şi secretari de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finantelor, alături de conducerea ANAF şi a Consiliului Concurenţei, dar şi Secretarul General al Guvernului.
Conform lui Dan Cărbunaru, tema a fost legată de soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi. Acesta a spus că aceste soluţii urmează să fie stabilite şi comunicate până joi.

PSD a anunțat, miercuri, soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial, spune un comunicat de presă al formaţiunii.

Social-democraţii au precizat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate informațiile necesare pentru o reglementare corectă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

Pe de altă parte, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata