Vicepreședintele SUA își exprimă sprijinul pentru procesul de avort din Texas

De Jurnalul Național Actuale Externe 215 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
Administrația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, s-a exprimat în sprijinul unui proces recent intentat împotriva interzicerii avortului din Texas, condus de cinci femei cărora li sa refuzat asistența medicală reproductivă în stat.

Marți, vicepreședintele Kamala Harris a emis o declarație în care a numit poveștile femeilor „devastatoare”.

„Așa cum președintele și cu mine am precizat de mult timp: eliminarea dreptului femeilor de a lua propriile decizii de îngrijire a sănătății reproductive pune în pericol sănătatea femeilor, cu consecințe care pot pune viața în pericol”, a spus Harris.

Procesul, depus luni seara, solicită o interdicție împotriva interzicerii avortului din Texas din cauza a ceea ce numește „incertitudine” în limbajul legii.

În prezent, Texasul are o interdicție aproape totală a avortului, adoptată în baza proiectului de lege 8 al Senatului (SB 8), care a intrat în vigoare în septembrie 2021. Dar legea include o excepție pentru urgențele medicale.

Plângerea de luni, totuși, spune că excepția este prost definită, ceea ce a „provocat și amenință să provoace răni ireparabile” persoanelor însărcinate care nu pot primi îngrijiri salvatoare.

„Cu amenințarea de a-și pierde licențele medicale, amenzi de sute de mii de dolari și până la 99 de ani de închisoare care persistă deasupra capului lor, nu este de mirare că medicii și spitalele îndepărtează pacienții – chiar și pacienții aflați în situații de urgență medicală.” procesul explică.

Reclamanții au cerut Tribunalului Districtual din Travis County, Texas, să emită îndrumări „să clarifice domeniul de aplicare” a excepțiilor de la legile statului privind avortul.

În timp ce contestațiile la interzicerea avortului sunt relativ frecvente în SUA, se crede că aceasta este prima instanță în care femeile însărcinate au condus un proces împotriva limitărilor de la decizia Curții Supreme de a anula Roe v Wade în iunie 2022.

Această decizie a pus capăt dreptului constituțional la avort, care era în vigoare de aproape 50 de ani.

Texas este unul dintre cele 13 state din SUA care au interzis aproape total avortul. Multe dintre ele sunt grupate în zone conduse de republicani din sud: câțiva dintre vecinii Texasului, inclusiv Oklahoma, Louisiana și Arkansas, au, de asemenea, restricții aproape totale.

Fiecare dintre cele cinci cazuri ale femeilor este explicat în proces. Potrivit documentelor, una dintre reclamante, Amanda Zurawski, în vârstă de 35 de ani, încercase de ani de zile să conceapă un copil cu soțul ei – iubita ei din copilărie.

În sfârșit, a rămas însărcinată în 2022, dar la 17 săptămâni de sarcină, colul uterin a început să se dilate prematur. I s-a rupt apa și a fost internată în curând la o cameră de urgență.

Medicii au ținut-o peste noapte în speranța că va intra în travaliu prematur, explică procesul. „Amanda i s-a spus că, în temeiul interdicției de avort din Texas, nu exista nicio altă îngrijire medicală pe care spitalul ar putea să le ofere.”

Medicii au precizat că fătul nu va supraviețui, se spune în proces. Dar, confruntat cu o naștere incertă care ar putea dura ore, zile sau chiar săptămâni, spitalul l-a trimis acasă pe Zurawski. Acolo, a făcut sepsis, o afecțiune gravă și uneori fatală.

Abia atunci medicii ar putea să ofere un avort, explică procesul.

În șoc septic, a fost internată într-o unitate de terapie intensivă (UTI) și tratată timp de trei zile. Dar infecția a cauzat țesut cicatricial atât de grav încât una dintre trompele ei uterine a fost închisă definitiv.

„Din cauza interdicțiilor de avort din Texas, ea aproape și-a pierdut viața și a petrecut zile în secția de terapie intensivă pentru infecții septice ale căror efecte de durată îi amenință fertilitatea și, cel puțin, fac mai dificilă, dacă nu imposibilă, să rămână din nou însărcinată în viitor. ”, explică procesul.

O altă femeie menționată în proces, Lauren Miller, era însărcinată cu gemeni, dintre care unul avea anomalii care făceau puțin probabil ca fătul să supraviețuiască, inclusiv dezvoltarea limitată a creierului și un perete abdominal incomplet.

Dar, în ciuda problemelor de sănătate care l-au amenințat atât pe Miller, cât și pe cel de-al doilea făt, medicii din Texas s-au simțit în imposibilitatea de a avorta pe geamăn, potrivit procesului.

În cele din urmă, Miller a trebuit să călătorească în afara statului pentru a primi avortul, iar sarcina ei cu celălalt geamăn a decurs „fără complicații”.

Alte femei din proces au descris stresul, anxietatea și depresia, deoarece au fost forțate să facă avorturi în afara statului pentru a evita crizele de sănătate care potențial le pun viața în pericol.

Unii au trebuit, de asemenea, să navigheze în logistica călătoriilor, în timp ce se confruntau cu posibilitatea șocului septic sau a travaliului prematur.

„Interzicerea avortului împiedică sau întârzie îngrijirea obstetricală necesară”, se arată în proces.

„Spre deosebire de scopul lor declarat de a promova viața, interdicțiile expun femeile însărcinate la riscuri de deces, răni și boală, inclusiv pierderea fertilității – ceea ce face mai puțin probabil ca fiecare familie care dorește să aducă copii pe lume să poată face deci și supraviețuiește experienței.”

Un purtător de cuvânt al procurorului general din Texas, Ken Paxton, a emis o declarație prin e-mail ca răspuns la proces.

În ea, biroul lui Paxton a afirmat că republicanul „s-a angajat să facă tot ce îi stă în putere pentru a proteja mamele, familiile și copiii nenăscuți și va continua să apere și să aplice legile adoptate în mod corespunzător de Legislativul Texas”.

Între timp, Casa Albă condusă de democrați a criticat „atacurile continue asupra asistenței medicale pentru femei” într-o conferință de presă de marți.

În declarațiile sale, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a legat procesul de luni de un proiect de lege introdus marți în Florida care interzice aproape toate avorturile după șase săptămâni.

„Știm că aceste interdicții au deja un impact devastator asupra sănătății femeilor”, a spus Jean-Pierre, arătând la procesul din Texas.

Ea a numit conținutul acestuia „detalii îngrozitoare de durere inutilă, totul din cauza eforturilor extreme ale oficialilor republicani de a elimina capacitatea femeii de a lua propriile decizii în domeniul sănătății”.

Sursa – www.aljazeera.com