Viena, cel mai bun oraș de locuit din lume

Viena urcă din nou pe prima poziţie în topul oraşelor cu cele mai bune condiții de viață de pe glob, la fel ca în anul 2018 şi 2019, potrivit clasamentului anual realizat de Economist Intelligence Unit. Kiev, capitala Ucrainei, nu figurează în clasament, în vreme ce Moscova s-a prăbuşit față de edițiile precedente.

Astfel că, Capitala Austriei ajunge pentru a treia oară în fruntea acestui indice realizat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare şi analiză afiliată săptămânalului englez The Economist. Reuşita vine după ce oraşul Auckland din Noua Zeelandă a pierdut 33 de locuri din cauza extinderii măsurilor de carantină, notează AFP, conform Agerpres.

Așadar, experţii au răsplătit stabilitatea Vienei, oferta sa educaţională şi medicală, dar şi calitatea infrastructurii cu punctajul maxim, de 100 din 100. Factorii culturali şi de mediu din acest oraş sunt aproape ideali.

În plus, Europa domină în mare măsură primele zece poziţii ale clasamentului, cu şase oraşe.

  1. Viena (Austria)
  2. Copenhaga (Danemarca)
  3. Zurich (Elveția)
  4. Calgary (Canada)
  5. Vancouver (Canada)
  6. Geneva (Elveția)
  7. Frankfurt (Germania)
  8. Toronto (Canada)
  9. Amsterdam (Olanda)
  10. Osaka / Melbourne

De asemenea, Paris figurează pe locul 19, cu 23 de locuri mai sus în comparație cu anul trecut. Capitala Belgiei, Bruxelles, este pe locul 24, imediat după Montreal (23). Londra se află pe locul 33, în timp ce Barcelona, reputată pentru atmosfera foarte animată, ocupă a 35-a poziţie, cu opt locuri în faţa capitalei Spaniei, Madrid (locul 43).

Iar, Milano ocupă locul 49 în acest clasament, New York locul 51, iar Beijing se află pe locul 71.

În timp ce, Damasc, capitala Siriei, rămâne cel mai puţin primitor oraş din lume.

De asemenea, pentru ca un oraş să fie inclus în acest clasament, acesta trebuie să fie considerat o „destinaţie de afaceri”, adică să fie un centru economic şi financiar sau ca acest aspect să fie solicitat de clienţi. Beirutul, grav afectat de explozia din port din anul 2020 şi capitală a unei ţări afectate de o puternică instabilitate politică, nu figurează.

Conform autorilor, Kievul a trebuit să fie exclus din raport în contextul invaziei ruse în Ucraina. În același timp, Moscova (locul 80) a scăzut 15 locuri.

„Oraşele din Europa de Est au scăzut în clasament din cauza creşterii riscurilor geopolitice” şi a „crizei costului vieţii, incluzând creşterea preţurilor la energie şi la alimente”, a precizat conducătoarea raportului de la EIU, Upasana Dutt.

Noi indicatori, cum ar fi restricţiile sanitare, au fost introduşi anul trecut, pentru evaluarea efectelor pandemiei. Calitatea medie a vieţii a revenit astfel în acest an, însă se menţine sub nivelul pre-COVID-19.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata