Vladimir Putin a avertizat luptătorii Wagner: ”semnați cu Ministerul Apărării, sau mergeți în Belarus!”

De Jurnalul Național Actuale Politică 158 citiri
4 min citire
 

Luni, 26 iunie,  după plecarea lui Evgheni Prigojin, preşedintele rus, Vladimir Putin s-a adresat mercenarilor Wagner. Liderul de la Kremlin le-a dat un ultimatum: ”semnați cu Ministerul Apărării, sau mergeți în Belarus!”.

Vladimir Putin, ultimatum pentru luptătorii Wagner

În seara zilei de 23 iunie, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, a afirmat că armata rusă regulată a lansat un atac cu rachete asupra taberelor din spate ale mercenarilor Wagner.

Supărat pe modul în care Kremlinul a gestionat războiul din Ucraina, Acesta a anunțat în dimineața zilei de sâmbătă, 24 iunie, că mercenarii săi au cucerit principalul oraș din sudul Rusiei, Rostov-on-Don, un centru logistic pentru războiul lui Putin, și a amenințat că va înainta spre Moscova, reușind să conducă un convoi armat prin Rusia până la 200 de kilometri de capitală.

În seara aceleiași zile, după o conversație cu autoproclamatul președinte belarus Alexander Lukașenko, Prigojin a anunțat că mercenarii săi se retrăgeau pentru a instala tabere de campanie. Guvernul Federației Ruse a promis să închidă dosarul penal împotriva lui Prigozhin, iar acesta ar fi trebuit să ”plece în Belarus”.

Declarații, la o zi după plecarea lui Prigojin

„Declarațiile de astăzi ale lui Putin vor decide soarta Rusiei”, anunțase inițial Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, luni, 26 iunie. Conform spuselor acestuia, ar fi urmat mesaje pentru națiune.

În locul acestora, Vladimir Putin s-a adresat mercenarilor Wagner, într-un discurs scurt, și s-a referit pe scurt la rebeliunea militară din weekend. Acesta a ținut să le transmită că au de ales între a se înscrie în armata rusă, și a pleca în Belarus.

Astfel, „Astăzi mă adresez încă o dată cetățenilor Federației Ruse: Vă mulţumesc pentru rezistenţa, unitatea şi patriotismul dumneavoastră. Această solidaritate cetăţenească a arătat că orice şantaj este sortit eşecului.

A fost un moment extraordinar de mobilizarea a societății. Cei responsabili de rebeliune vor fi aduși în fața justiției. Acești trădători și această organizație au făcut ceea ce au făcut neonaziștii de la Kiev. Ce au făcut ei este ca o amenințare externă. Dușmanii noștri doreau să se împuște rușii între ei.

Voiau să distragă atenția de la eșecul contraofensivei. Curajul piloților căzuți a apărat Rusia. Marea majoritate a luptătorilor Wagner sunt patrioți, dar au fost folosiți în scopuri meschine. Totuși, au întors spatele unei posibile vărsări de sânge. S-ar fi putut produce evenimente cu consecințe tragice pentru țară.

Vreau să le mulțumesc comandanților și soldaților Wagner care au luat decizia corectă de a se opri. Alegerea este în dreptul fiecăruia dintre voi, semnați cu Ministerul Apărării, sau mergeți în Belarus.”, a spus președintele rus.

Iar după ce a susținut discursul, Putin a mers la o întâlnire de lucru cu procurorul general Igor Krasnov, ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev, directorul FSB Alexander Bortnikov, șeful Gărzii Naționale Viktor Zolotov, directorul OSF Dmitri Kochnev, șeful Comitetului de investigație Alexander Bastrykin, șeful de stat major al Kremlinului Anton Vaino și ministrul Apărării Serghei Şoigu, a mai transmis Dmitri Peskov.

Sursa – playtech.ro