VP-ul SUA Harris spune că „istoria trebuie învățată” la castelul sclavilor din Ghana

De Jurnalul Național Actuale Externe 187 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a ținut un discurs despre împuternicirea femeilor în fața a mii de tineri ghanezi din capitala Accra și a vizitat o clădire de pe coastă care a fost ultima oprire pentru africanii vânduți în comerțul transatlantic cu sclavi.

Vizita ei în Ghana, prima oprire a unui turneu african care o va duce și în Tanzania și Zambia, face parte dintr-o ofensivă de farmec a Washingtonului, care încearcă să contrabalanseze influența tot mai mare a Chinei și Rusiei pe continent.

Harris a folosit oprirea de marți pentru a promite parteneriat american, pentru a îndemna națiunile africane să facă mai mult pentru femei și pentru a vorbi despre importanța învățării istoriei dificile, într-o aparentă referire la legile recente din Florida, Georgia și Texas pentru a scoate anumite lecții de istorie de la săli de clasă din SUA.

Într-un discurs în fața Black Star Gate, un monument construit pe locul unde Ghana și-a declarat independența față de Marea Britanie în 1957, Harris a spus că până la jumătatea secolului, unul din patru oameni din lume va fi african.

„Asta, desigur, înseamnă că ceea ce se întâmplă pe acest continent are un impact asupra lumii întregi”, a spus ea.

Citând exemple precum pionieratul plăților prin telefonul mobil în Kenya sau livrările de asistență medicală prin dronă în Rwanda înainte ca astfel de servicii să existe în Statele Unite, Harris a spus că inovația va fi cheia succesului viitor al Africii.

„Trebuie să investim în ingeniozitatea și creativitatea africană, care vor debloca o creștere economică și oportunități incredibile, nu numai pentru oamenii din cele 54 de țări care alcătuiesc acest continent divers, ci și pentru oamenii americani și oamenii din întreaga lume”, a spus ea.

Harris a subliniat disparitățile profunde de gen în Africa, spunând că SUA vor lucra alături de partenerii africani pentru a reduce aceste decalaje.

„Pe continentul Africa, știm că femeile cultivă cea mai mare parte a alimentelor, dar sunt mai puțin probabil să dețină pământul pe care îl cultivă. Ei reprezintă majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății de primă linie, dar se confruntă cu disparități în ceea ce privește rezultatele sănătății”, a spus ea.

„Femeile sunt antreprenori, dar au acces limitat la capital și piețe. Ei sunt factori de pace și constructori de poduri, dar continuă să fie subreprezentați la masa la care se iau deciziile.”

În urale, ea a spus că abilitarea economică a femeilor le-ar aduce beneficii nu numai pentru ei, ci și pentru copiii lor, familiile, comunitățile și întreaga economie.

SUA pot, de asemenea, parteneri pentru incluziunea digitală și buna guvernare și democrație, a spus Harris.

Ea a descris-o pe aceasta din urmă drept „o lucrare în derulare, inclusiv în propria mea țară”, o aparentă aluzie la turbulențele văzute în politica și alegerile din SUA în ultimii ani.

Tur al castelului de sclavi

Mai târziu, Harris și soțul ei, Doug Emhoff, au vizitat o fortăreață de sclavi din secolul al XVII-lea din Cape Coast, una dintre multele clădiri de coastă active în timpul comerțului transatlantic cu sclavi, care a îndepărtat cu forța 12,5 milioane de oameni, în principal din Africa Centrală și de Vest, și i-a trimis în lucrează în America, Europa și Caraibe.

Ea a părut mișcată în timpul turneului, respirând adânc de câteva ori, potrivit unui reporter de la piscină care călătorește cu ea. Ea a depus flori în temnița pentru sclave și a trecut prin „Ușa fără întoarcere” de unde au fost expediate sclavele. Emhoff și-a șters ochii, potrivit reporterului de la piscină.

„A fi aici a fost – a fost extrem de puternic și emoționant, când ne gândim la felul în care ființele umane au fost tratate de sutele de mii chiar în acest loc în care ne aflăm acum, la crimele care s-au întâmplat aici, la sângele care a fost vărsat aici”, a spus Harris. de la Castelul Cape Coast.

„Au venit în acest loc de groază – unii pentru a muri, mulți pentru a muri de foame și a fi torturați, femei pentru a fi violate – înainte de a fi duși cu forța într-o călătorie la mii de mile de acasă pentru a fi vânduți de așa-zișii negustori și luați. în Americi, în Caraibe pentru a fi un popor sclav.”

Harris a spus că groaza a ceea ce s-a întâmplat acolo trebuie să fie amintită. „Nu poate fi negat. Trebuie predat. Istoria trebuie învățată”, a spus ea.

Sursa – www.aljazeera.com