Vremea rea a făcut prăpăd în România: copaci căzuți, grindină, râuri ieșite din matcă şi culturi distruse

De Jurnalul Național Actuale Meteo 139 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În ziua de miercuri, vremea a făcut prăpăd în România. Mai mulți copaci au fost puși la pământ de vânturile puternice, râuri au ieșit din matcă după ploile abundente. Grindina semnalată în unele zone a distrus culturile fermierilor.

Vremea a făcut prăpăd în România

Instabilitatea atmosferică își spune cuvântul. Ultimele ore au fost marcate de diferențe uriașe de temperaturi. Cele mai mari depășesc 20 de grade Celsius în unele zone, potrivit informațiilor actualizate ale Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Pentru seara zilei de miercuri, 17 aprilie 2024, meteorologii au anunțat coduri portocalii de vijelii și ploi în mai multe județe. Vremea a făcut prăpăd în ultimele ore în Gorj, de exemplu, unde vântul a suflat atât de puternic încât a doborât copaci de pe marginile drumurilor, avariind mașini.

Furtună cu grindină, vijelii puternice și râuri ieșite din matcă în aceste zone

În județul Constanța, vremea extremă a marcat localitatea Sarariu, unde vijeliile aproape s-au transformat în uragan, potrivit declarațiilor localnicilor. După o ploaie abundentă, un râu a ieșit din matcă și a trecut peste drum. Autoturismele nu au mai putut fi folosite în aceste condiții.

„Constanţa, Saraiu ⛈️ 17 aprilie. Furtună cu grindină în această seară”, este mesajul publicat de MeteoPlus pe pagina oficială de Facebook, alături de câteva imagini din zonă ce pot fi vizualizate în galeria foto a acestui material.

Grindina nu a scutit nici județul Tulcea, unde a fost de altfel anunțată de meteorologii ANM. Această zonă s-a aflat sub avertizare de cod portocaliu de fenomene extreme până la ora 18:40. Din cauza grindinei, mai multe culturi ale fermierilor au fost distruse, potrivit informațiilor publice.

La Cluj, a nins: „Sperăm să nu înghețe”

Între timp, în zonele de munte ninge. Nu de astăzi, ci chiar de ieri. Dacă pe parcursul zilei în Apuseni au fost înregistrate 24 de grade Celsius, în orele de seară a început să ningă și a fost raportată o scădere drastică a valorilor termice. Tot în zonă s-a semnalat și lapoviță.

În Munții Rodnei a nins, de asemenea. Ploile și vântul s-au manifestat din plin în județul Suceava, potrivit declarațiilor făcute de români pentru presa locală. Nici clujenii nu au scăpat de zăpadă, arată mărturiile acestora ce pot fi urmărite la TV.

Astfel, „Ce să zicem?!… Timpul s-a schimbat foarte mult. Nu ne-am așteptat să vină zăpada. Ieri (marți, 16 aprilie 2024 – n.r.), a fost frumos. (Sperăm doar – n.r.) să nu înghețe, că pomii fructiferi au înflorit deja”, au spus unii români din județul Cluj.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Între timp, meteorologii ANM au emis o informare meteorologică, valabilă până joi, 18 aprilie 2024, la ora 20:00, privind jumătatea de sud-est a României. Se anunță averse, descărcări electrice, izolat grindină și vijelii. Vântul va atinge, în general, viteze de 55 de kilometri pe oră.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi, local, de 15-20 de litri pe metrul pătrat și, izolat, de 40 de litri pe metrul pătrat.

În următoarele zile, vremea se va răci în toată țara, arată prognoza meteo actualizată de meteorologii ANM. La înălțimi de peste 1.500 de metri, precipitațiile vor lua forma lapoviței și ninsorii.

Sursa – playtech.ro