Ziua Bărbatului, se sărbătorește pe 9 martie sau nu? 

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 168 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Toată lumea știe că ziua femeilor este celebrată pe 8 martie. Însă mulți se întreabă când este Ziua Bărbatului în anul 2024? Există o oscilație între tradiția locală care spune că 9 martie  este ziua bărbatului, pentru că în această zi că se beau 40 de pahare de vin” , dar ziua internațională da Bărbatului este în altă dată.

Ziua Bărbatului se sărbătorește pe 9 martie sau nu?

În acest an, există păreri conform cărora Ziua Bărbatului cade pe 9 martie, având în vedere asocierea acestei date cu sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici.

Una dintre tradițiile menținute în cadrul sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici este consumul a 40 de pahare de vin, iar în cultura populară acest gest este asociat cu virilitatea și, implicit, cu Ziua Bărbatului.

 

În contextul tradiției populare românești, Ziua Bărbatului urmează imediat după Ziua Femeii.

În credința populară, se spune că pentru că se beau cele 40 de pahare de vin închinat martirilor în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, atunci 9 martie este considerată cea mai potrivită zi pentru a sărbători bărbații.

Totuși, acest lucru e valabil doar în România.

Când este Ziua Bărbatului în 2024

Mai mult de 70 de țări din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Bărbaților pe 19 noiembrie și aceasta este organizată „pentru a celebra în întreaga lume valoarea pozitivă pe care bărbații o aduc lumii, familiilor și comunităților lor”.

Ziua Internațională a Bărbatului a fost fondată în 1999 de Dr. Jerome Teelucksingh – un lector de istorie la Universitatea Indiilor de Vest din Trinidad și Tobago.

Cu toate acestea, au existat campanii pentru această zi încă din anii 1960.

Pionierii timpurii ai acestei sărbători au dorit să le amintească oamenilor că aceasta nu a fost destinată să concureze cu Ziua Internațională a Femeilor, ci să evidențieze experiențele bărbaților, spune site-ul.

 

Este sărbătorită în mai mult de 70 de țări din întreaga lume, inclusiv Singapore, Australia, India, Marea Britanie, SUA, Malta, Croația, Canada și Ungaria.

Fondatorul, Dr. Jerome Teelucksingh, a spus: „Sărbătorirea Zilei Internaționale a Bărbaților face parte dintr-o revoluție globală a iubirii”.

Ziua Internațională a Bărbaților este sărbătorită în fiecare an pe 19 noiembrie pentru a crește conștientizarea cu privire la sănătatea și bunăstarea bărbaților și a băieților și pentru a evidenția problemele cu care se confruntă aceștia.

Ziua celebrează, de asemenea, valoarea pozitivă pe care bărbații o aduc în lume și îi motivează să devină modele pozitive. Tema pentru anul 2023 a fost „Zero Sinucidere Masculină”, un apel pentru reducerea ratei disproproționat de mari a sinuciderilor la bărbați.

Deoarece sinuciderea a fost identificată ca fiind principala cauză de deces pentru bărbații sub vârsta de 45 de ani, Ziua Internațională a Bărbaților și-a propus să creeze un spațiu în care bărbații să poată discuta despre sănătatea mentală.

Ziua Internațională a Bărbaților încearcă să încurajeze bărbații din întreaga lume să fie mai deschiși și mai receptivi în privința problemelor de sănătate mentală.

Sursa – playtech.ro