Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai

116

Opera Naţională Bucureşti transmite online duminică, 30 mai, începând cu ora 19:00, coupe-ul de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug, spectacol dedicat Zilei Românilor de Pretutindeni. Începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 30 mai anul acesta.

În cadrul spectacolului sunt prezentate două creaţii coregrafice ale celebrului dansator şi coregraf Edward Clug, artist de origine română. Fragmentele muzicale alese sunt extrem de diverse ca gen, de la compozitori ca Astor Piazzolla şi Goran Bregovic până la sonorităţile trupei britanice de rock alternativ Radiohead.

Ambele lucrări reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mişcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forţă, atât în „Tango”, cât şi în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumută paşi de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mişcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, şi opusul poveştii eternilor îndrăgostiţi (Romeo şi Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viaţă celor mai puternice şi contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate.

Dansatorul Edward Clug a montat spectacole în cele mai importante companii de balet de pe mapamond şi a creat partituri coregrafice special pentru staruri internaţionale ale dansului. Sub conducerea sa, Compania de Balet a Teatrului Naţional Maribor, din Slovenia, a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai respectate instituţii de gen din lume.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata