Zona euro, amenințată de recesiune.

Zona euro riscă să ajungă în pragul recesiunii de la un moment la altul. Cei mai mulți economiști prezintă un scenariu sumbru pentru întreg continentul, având în vedere criza financiară fără precedent.

Astfel că, temerile cu privire la o recesiune în zona euro se accentuează de la un moment la altul. Mai mulți economiști intervievați de Bloomberg susțin că riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020.

Toată acestă situație se datorează creșterii îngrijorărilor potrivit cărora o criză energetică la iarnă va conduce la o diminuare a activităţii economice.

Așadar, economiștii spun că există posibilitatea de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică, în creştere faţă de 60% în sondajul precedent.

În același timp, sursele citate precizează că Germania, care este cea mai mare economie a Europei şi de asemenea cea mai expusă ţară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea, spune Bloomberg.

Raționalizarea energiei ar putea avea loc în următoarele luni

De asemenea, atât companiile din Europa, cât și gospodăriile trebuie să se pregătească pentru un scenariu sumbru. Economiștii sunt de părere că există  posibilitatea raţionalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune şi în paralel se luptă cu o inflaţie record şi alte blocaje de aprovizionare.

La rândul lor, sondajele privind activitatea în sectorul de business indică că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie şi există puţine semnale de îmbunătăţire pe termen scurt.

Referitor la evoluția inflației, economiștii intervievați de Bloomberg susțin că aceasta ar putea ajunge la un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, de circa cinci ori peste obiectivul Băncii Centrale Europene. Totodată, sursele citate mai precizează și că inflaţia se va apropia de ţinta BCE de 2% abia în anul 2024.

Cu toate că oficialii BCE se așteaptă ca economia zonei euro să stagneze, aceștia au avertizat în repetate rânduri că ar putea exista creșteri ale inflației până atunci. Sper exemplu, preşedintele BCE, Christine Lagarde şi colegii săi au justificat majorarea semnificativă a dobânzilor prin hotărârea de a ţine sub control creşterea preţurilor, dar economiştii cred că timpul a expirat pentru a lua astfel de măsuri.

Ce se întâmplă cu politica monetară a BCE?

Pe de altă parte însă, economiștii se așteaptă ca BCE să oprească mai devreme ciclul său de majorare a costului creditului, după ce va majora dobânda de referinţă la un vârf de 2% până în luna februarie.

Așadar, peste jumătate dintre economiști susțin că se aşteaptă la o majorare cu 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară a BCE din luna octombrie.

Menționăm că săptămâna trecută, economistul şef al BCE, Philip Lane, afirma că cea mai mare majorare de dobândă din istoria instituţiei a fost una „adecvată”.

De asemenea, el mai spunea atunci că viitoarele majorări este posibil să fie mai mici. De cealaltă parte însă, alţi oficiali BCE au precizat pentru Bloomberg că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata