7 lucrări de primăvară, în grădină

Venirea primăverii dă startul lucrărilor în grădină. Dacă ești la primele experiențe de acest gen, ți-am pregătit un scurt ghid despre activitățile pe care trebuie să le ai în vedere, dar și un calendar orientativ al acestora. 

 

1. Îngrijirea pomilor fructiferi

Dacă dorești să te bucuri de cireșe gustoase sau de mere proaspete și crocante, îngrijirea atentă a pomilor fructiferi este esențială. Lucrările de primăvară încep cu tăierile, menite să dirijeze forma coroanei și să încurajeze vigoarea ramurilor de rod. Pentru această etapă, trebuie să te echipezi cu un foarfece ascuțit și cu puține informații despre cum să alegi ramurile care trebuie scurtate.

Pentru a evita îmbolnăvirea copacilor, care se reflectă, evident, și asupra producției acestora, este necesar să aplici un tratament pentru pomi fructiferi, primavara

 

2. Curățarea grădinii

Curățarea grădinii este un proces continuu, pe care cu siguranță nu l-ai ratat în toamnă. Primăvara, el trebuie repetat, după efectuarea tăierilor, pentru îndepărtarea cât mai rapidă a resturilor vegetale uscate, posibil bolnave, care nu fac decât să contribuie la menținerea și răspândirea agenților patogeni. 

În mod normal, este suficient să greblezi cu atenție fiecare colțișor, astfel încât să îndepărtezi frunzele moarte, crengile rupte peste iarnă, pietrele aduse de apă și așa mai departe. Fă aranjamente legate de modul în care debarasezi grădina de acest tip de resturi vegetale și interesează-te, la tine în zonă, care sunt opțiunile legale, pentru a nu te expune unei amenzi.

 

3. Parcelarea grădinii

În cazul în care, la tine în grădină, există în fiecare an câteva straturi de legume și plante aromatice, este important sa acorzi atenție principiilor de rotire a culturilor, astfel încât să eviți înmulțirea dăunătorilor. 

Gândește-te de ce expunere la soare beneficiază fiecare parcelă, ce ai cultivat pe ea în anii anteriori și fă un plan al modului în care îți vei repartiza diversele plante anul acesta. Roșiile, mai ales, sunt foarte sensibile la boli și paraziți, de aceea e recomandat să nu le cultivi pe aceeași parcelă doi ani la rând. 

 

4. Aprovizionarea cu materialul săditor necesar

Gândește-te ce anume dorești să cultivi și cât de propice sunt condițiile pe care le oferă grădina ta diferitelor specii de plante. Dacă vrei să folosești propriile răsaduri, achiziționează semințe și toate cele trebuincioase pentru asta. Dacă preferi să folosești răsaduri cumpărate, lucrurile sunt mai simple, dar îți asumi alt gen de riscuri. 

Ia în calcul faptul că primăvara devreme este momentul potrivit pentru a planta arbuști de fructe de pădure sau pomi fructiferi și alege din timp soiurile care te interesează.

 

5. Refacerea aleilor, repararea gardului

Pe măsură ce vremea bună se apropie, și dorința ta de a petrece mai mult timp la relaxare în aer liber crește. Aruncă o privire atentă și critică asupra modului în care arată gardul și aleile de pe lângă casă, astfel încât să poți repara prompt eventualele stricăciuni provocate de zăpadă și îngheț. 

 

6. Nu amâna grădina de flori

Până la urmă, timpul petrecut în curte trebuie să fie o încântare, iar florile contribuie, cu siguranță, la asta. Dezvelește trandafirii pe care i-ai protejat peste iarnă, ajută ghioceii, viorelele, zambilele sau narcisele să se ițească dintre frunze și gândește-te ce plante interesante, care să îți încânte ochiul, ți-ai mai propus să adaugi în grădină anul acesta. 

 

7. Fă o trecere în revistă a uneltelor pe care le ai 

Nu te poți gândi cu adevărat la lucrările de primăvară până nu treci în revistă echipamentul de care dispui. Acesta trebuie să fie funcțional și într-o stare bună. 

Verifică dacă motocoasa, motocultorul sau drujba pornesc prompt și funcționează corect. Inspectează cu atenție elementele consumabile și achiziționează accesoriile de schimb de care ai nevoie. 

Caută, în magazie, foarfecele de vie, hârlețul, sapa, grebla etc. Inlocuiește mânerele deteriorate, verifică sistemul de prindere și ascuțișul lamelor, acolo unde e nevoie, astfel încât prima zi de lucru în grădină să fie eficientă.

 

Îngrijirea grădinii este una dintre cele mai îndrăgite activități, câtă vreme ai la îndemână mijloacele necesare. Pregătește-te din timp și fii cât mai eficient! 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata