7 probleme frecvente la boilerele termoelectrice

Boilerul termoelectric este alegerea ideală pentru orice casă, în special datorită sistemului său dublu de încălzire a apei. El poate fi conectat la centrala termică sau la sistemul de panouri solare, dar dispune și de o rezistență electrică.

Deși există mai multe modele de boilere termoelectrice, toate funcționează în același fel, iar problemele care pot să apară sunt valabile pentru toate. Vă prezentăm în continuare cele mai des întâlnite situații cu care vă puteți confrunta.

1. Duritatea apei 

Aceasta este o problemă care apare cel mai des în zonele rurale sau de munte, unde apa este foarte dură, iar acest lucru afectează inclusiv calitatea funcționării boilerului. Mineralele dure din apă încep să se depună pe piesele din boiler, iar din această cauză nu mai poate încălzi apa. Încercați să montați o stație pentru dedurizarea apei, ca să evitați distrugerea componentelor din boiler.

2. Defecțiuni la nivelul termostatului

Termostatul este componenta care face posibilă încălzirea apei până la nivelul de temperatură dorit și menținerea acesteia pentru o perioada limitata. Vă puteți da seama că există o problemă la termostat în momentul în care apa nu se mai încălzește sau când boilerul se încinge mult prea tare. Nu încercați să remediați problema singuri și apelați la ajutorul unui specialist.

3. Răcirea apei într-un timp foarte scurt

Situația poate să apară din cauza mai multor defecțiuni ale boilerului, cum ar fi stricarea senzorului de căldură. În acest caz, senzorul să nu mai poată calcula corect nivelul de temperatură a apei. De asemenea, ar putea exista o problemă și la sistemul de umplere a boilerului, iar în momentul în care acesta nu este complet încărcat, apa va ieși mai rece.

4. Fluctuații la presiunea apei 

Apa caldă poate veni în mai multe valuri, uneori cu presiune, alteori fără. Lipsa presiunii sau o presiune prea puternică apar din cauza defectării manometrului, care nu mai funcționează așa cum trebui. De asemenea, poate exista o scurgere care să afecteze presiunea apei.

5. Defecțiuni ale garniturilor sau robineților 

Stricarea unui robinet sau a unei garnituri va duce cu siguranță la situații neplăcute, cum sunt scurgerea apei pe lângă boiler și depunerea de calcar pe alte diferite componente. Este important de reținut că o defecțiune la nivelul robineților poate duce și la scăderea presiunii apei, iar cea mai bună soluție este să chemați un instalator, care să remedieze problema.

6. Rugina din rezervorul de apă

Odată cu trecerea timpului pot apărea depuneri de rugină pe componentele metalice ale boilerului. Vă puteți da seama dacă există rugină în interior doar în urma unei revizii periodice, care se face la doi ani, dar uneori se poate observa și în apă. Rugina apare după o perioadă îndelungată de folosire a boilerului, de aceea aparatul trebuie schimbat regulat.

7. Variațiile și căderile de tensiune 

Aceste situații pot duce la arderea boilerului, caz în care nu mai poate fi reparat. În cazul în care tensiunea este prea mare, boilerul se poate arde, iar dacă este prea mică, boilerul nu va putea să funcționeze. Aparatul are nevoie de un anumit nivel de energie electrică. O posibilă soluție pentru a remedia problema este folosirea unui stabilizator de tensiune.

Ca să nu aveți probleme cu boilere termoelectrice trebuie să le faceți din timp revizia necesară și să aveți grijă de ele. Dacă nu mai funcționează corect, apelați la persoanele specializate și nu încercați să le reparați singuri, pentru că e posibil să le stricați mai rău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata