Actuala criză provocată de Covid ar putea afecta o întreagă generaţie de femei antreprenor

0 95

Raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020 precizează că actuala criză provocată de pandemia de Covid -19, ar putea afecta o întreagă generaţie de femei antreprenor, iar pandemia a avut un impact disproporţionat asupra business-urilor deţinute de femeile din întreaga lume, 87% dintre acestea afirmând că au resimţit un impact negativ puternic.

De asemenea, raportul menţionează că procentul mare de reprezentare în sectoarele cele mai afectate de declinul economic, decalajul considerabil de gen privind soluţiile digitale, într-o lume din ce în ce mai virtuală, şi presiunea crescută pe fondul responsabilităţilor de îngrijire a copiilor sunt numai câţiva dintre factorii care au generat vulnerabilităţi speciale pentru femei, se arată într-un comunicat al Mastercard remis, luni, AGERPRES.

În prezent, pe plan local, 27,3% dintre business-urile existente sunt deţinute de femei, fapt ce plasează România pe locul 20 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei, potrivit MIWE 2020.

În majoritatea ţărilor şi teritoriilor (34 dintr-un total de 58 incluse în raport) au scoruri sănătoase MIWE, cu indici între 60-70, cum ar fi Noua Zeelandă, Suedia, Thailanda, Indonezia, Franţa şi Mexic, în timp ce 13 ţări şi teritorii au scoruri mai mici de 50-60, precum Japonia, Emiratele Arabe Unite, Italia şi România, aflată în acest an pe poziţia 40. În aceste zone, condiţiile antreprenoriale sunt mai puţin favorabile, cu decalaje de gen mai acute în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, incluziunea financiară şi oportunităţile academice.

În contextul feminin, cea mai performantă ţară din punct de vedere economic din raportul MIWE 2020 reprezintă şi un excelent exemplu de bune practici în ceea ce priveşte mecanismele de sprijin dedicate femeilor, care au determinat rezultate rapide şi semnificative. Pentru prima dată în istoria studiului, Israel ocupă prima poziţie, asigurând cel mai bun mediu economic din lume pentru femei, avansând de pe locul 4 ocupat în 2019. Israelul a urmărit obiectivul de a dubla numărul de femei antreprenor în decurs de doi ani, iar succesul a fost determinat de sprijinul instituţional consistent acordat IMM-urilor. Scorul acordat pentru Israel privind sprijinul acordat IMM-urilor a evoluat fulminant, de la locul 42 în 2019, la prima poziţie în 2020.

În mod similar, Elveţia a avansat de la poziţia a 11-a, din 2019, la locul 3 în 2020, datorită sprijinului considerabil îmbunătăţit pe care Guvernul îl asigură IMM-urilor (cu 37% mai mult faţă de 2019) şi îmbunătăţirii percepţiei generale cu privire la antreprenoriat (cu 42% comparativ cu 2019).

MIWE prezintă şi o analiză preliminară privind ramificaţiile Covid-19 asupra femeilor în plan profesional şi evidenţiază politici de sprijin benefice. Deşi acestea diferă, de la o economie la alta, cele mai eficiente măsuri presupun reducerea presiunii de pe IMM-uri, prin subvenţii salariale, scheme pe termen lung, scutiri fiscale şi indemnizaţii pentru creşterea copiilor.

În acest sens, raportul prezintă o perspectivă optimistă pentru viitorul femeilor antreprenor. Acesta arată că pandemia s-ar putea dovedi a fi un catalizator pentru progresul exponenţial al femeilor în afaceri şi o oportunitate de a corecta prejudecata inerentă de gen, în cazul în care factorii de decizie vor sprijini iniţiative în acest sens.

Astfel, studiul vine cu o serie de argumente, subliniind că într-o perioadă în care teama de eşec şi barierele culturale încă le împiedică pe unele femei să se implice mai puternic în business, Covid-19 a evidenţiat capacitatea femeilor de a fi lideri în circumstanţe extraordinare. Aproape jumătate (47,8%) dintre femeile antreprenor spun că sunt motivate de dorinţa de a contribui la binele societăţii, astfel că impactul acestor lideri nu poate fi subestimat

Toate femeile din sectorul de business au demonstrat deja o adaptabilitate extraordinară, în ciuda obstacolelor întâlnite – 42% dintre acestea şi-au digitalizat modelul de business şi 34% au identificat noi oportunităţi de la declanşarea pandemiei.

„Următorul normal” prezintă o oportunitate unică pentru eliminarea barierelor existente, determinând o creştere a gradului de participare în business în rândul femeilor. Dincolo de multiplicarea inegalităţilor cu care femeile în afaceri se confruntă – de la decalajul digital de gen la incluziune financiară – Covid-19 a fost un stimul puternic pentru progresul structural.

Raportul arată că implicaţiile acestor aspecte sunt extrem de importante, demonstrând, încă o dată, potenţialul neexplorat al femeilor lider şi evidenţiază rolul pandemiei în accelerarea soluţiilor progresiste.

„O criză va evidenţia întotdeauna vulnerabilităţile sistemului, iar Covid-19 a făcut acest lucru din plin. Am văzut amploarea uimitoare a inegalităţilor cu care se confruntă femeile în afaceri. Însă, spre deosebire de orice altă recesiune economică, Covid-19 a pregătit, de asemenea, terenul pentru progrese considerabile şi am văzut ce poate fi realizat atunci când aceste iniţiative sunt tratate cu prioritate. Cu toate acestea, suntem suficient de curajoşi să profităm de ocazie, să ascultăm datele prezentate în MIWE 2020 şi să acţionăm în consecinţă? Sau ne vom agăţa de un sistem eşuat şi vom permite pandemiei să reducă progresul? Acestea sunt câteva întrebări esenţiale pe care decidenţii trebuie să le aibă în vedere atunci când conturează planurile pentru redresarea economică. Guvernele, Serviciile financiare şi companiile trebuie să ofere programele de sprijin, soluţiile şi inovaţiile potrivite, care facilitează succesul femeilor antreprenori în noul normal la nivel global”, a declarat Sue Kelsey, vicepreşedinte executiv, Global Consumer Products and Financial Inclusion, în cadrul Mastercard.

Astfel, ajuns la cea de-a patra ediţie, raportul subliniază vastele contribuţii socio-economice ale femeilor antreprenor din întreaga lume şi furnizează informaţii despre factorii care determină şi împiedică progresul acestora. Printr-o metodologie unică, care integrează date publice oferite de organizaţii internaţionale de top, precum OCDE şi Organizaţia Internaţională a Muncii, raportul MIWE 2020 include un clasament global privind avansul femeilor în business în condiţii pre-pandemice, care analizează 58 de economii, reprezentând aproape 80% din totalul forţei de muncă asigurată de femei pe plan global.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata