Afacerile companiei Romcab au crescut cu aproape 88% în 2020, la 173 milioane de euro

34

Compania Romcab, producător de cabluri, aflat în insolvenţă, a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 173 milioane euro, în creştere cu aproape 88% faţă de anul precedent, nivel comparabil cu cel afişat în perioada anterioară demarării acestei proceduri, potrivit unui comunicat al companiei remis marţi AGERPRES.

Din punct de vedere economic, „Activitatea din ultimii patru ani a fost marcată de pierderi, însă Romcab a reuşit să depăşească provocările aduse de insolvenţă, înregistrând o creştere semnificativă şi constantă a cifrei de afaceri, de la 37 milioane euro în 2017, la 173 milioane euro în 2020, capacitatea de producţie a companiei rămânând intactă în tot acest timp. În perioada marcată de criza sanitară mondială, Romcab a reuşit să îşi menţină activitatea neîntreruptă, anul 2020 marcând o revenire a volumului de business la un nivel comparabil cu cel înregistrat în perioada anterioară demarării procedurii de insolvenţă”, a declarat Zoltan Prosszer, administrator special la Romcab.

în contextul insolvenţei, compania a intrat la propria cerere la începutul anului 2017 şi a revenit pe 4 martie 2021 la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, pe fondul confirmării planului de reorganizare depus şi asumat de administratorul special. Astfel, acţiunile Romcab au înregistrat pe bursă o creştere însemnată a cotaţiei, depăşind rapid dublul valorii înregistrate la momentul blocării, pe fondul unui volum de tranzacţionare ridicat.

În conformitatea datelor preliminare, pentru primul trimestru din 2021, compania a raportat o cifră de afaceri de 62 milioane euro, în creştere cu 70% faţă de perioada similară a anului trecut.

„Pentru 2021, tendinţa de creştere este una clară. Deşi ne aflăm în perioada de reorganizare, am reuşit să menţinem contractele cu clienţii şi furnizorii, am revenit la acelaşi număr de angajaţi ca înainte de insolvenţă şi am demarat procesul de atragere de noi surse de finanţare prin încheierea unui contract de credit în valoare de 23 milioane de euro în luna martie a acestui an. Putem spune că ne îndreptăm cu paşi siguri către recâştigarea poziţiei de lider de piaţă şi estimăm că vom ieşi din insolvenţă mult înainte de termenul prevăzut în planul de reorganizare, respectiv cel de-al treilea an din perioada de reorganizare. Ceea ce am reuşit până acum este o performanţă remarcabilă, într-un timp record, în contextul în care, conform datelor de care dispunem, mai puţin de 2% dintre companiile care intră sub incidenţa Legii Insolvenţei reuşesc să se reorganizeze”, a mai spus Zoltan Prosszer.

Din punct de vedere economico-bancar, Romcab a contractat pe 24 martie, un credit de 23 milioane euro, utilizarea fondurilor fiind condiţionată de trei factori: planul de reorganizare să fie definitivat, aflându-se pe rolul Curţii de Apel Tg. Mureş, fiind estimat că se va fixa termen până la finele lunii aprilie; negocierile cu creditorii din procedura de insolvenţă să fie finalizate, până la finalul lunii mai estimativ; constituirea garanţiilor.

Bursier, compania intenţionează să intervină pe piaţă prin emisiunea de acţiuni si obligaţiuni convertibile în acţiuni, prin distribuiri gratuite de acţiuni, dar şi prin cumpărare de acţiuni pentru programe de recompensare a angajaţilor.

„Piaţa pe care societatea activează se estimează a fi în continuă creştere, principalele motoare în acest sens fiind utilizarea la scară tot mai largă a automobilului electric şi a investiţiilor uriaşe în infrastructura necesară deservirii acestuia, programele destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile, alături de revirimentul estimat în sectorul construcţiilor”, se mai spune în comunicat.

În prezent, Romcab este unul dintre cei mai activi producători de cabluri de joasă tensiune, cu experienţă de peste 70 de ani şi vânzări în Europa Centrală, Europa de Est şi de Vest, pe pieţe deja consacrate, precum: Germania, Austria, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, România. Conform unui clasament elaborat de compania britanică de cercetări Plimsoll, Romcab ocupă poziţia 102 în Europa din perspectiva cotei de piaţă.

Compania produce cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice utilizate în domeniul energiei, construcţiilor, fabricarea bunurilor de larg consum, respectiv pieţei automotive.

Aşadar, Romcab SA s-a constituit prin divizarea parţială a SC Electromureş S.A, preluând o parte din patrimoniul acesteia, începând cu data de 01.01.1996. Încă de la început, Romcab S.A. este prezentă pe piaţa de capital din România. Acţiunile companiei au fost iniţial cotate pe piaţa Rasdaq, iar din anul 2015 sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată a Bursa de Valori Bucureşti, având simbol de tranzacţionare MCAB, cu o valoare nominală de 2,5 lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner