Ai aerul prea uscat în casă? 10 soluții practice

De Continut Sponsorizat Casă și Grădină Publicitate 107 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Umiditatea potrivită la casă, într-un spațiu de locuit, este cuprinsă între 30 și 50%. O umiditate mai mică de 30% este considerată aer prea uscat, iar valorile peste 50% indică o umiditate prea mare. Pe lângă nivelul mic al umidității, un aer prea uscat în casă are și câteva semne vizibile:

 • Electricitate statică – dacă părul se ridică în vârful capului sau hainele au o ușoară tendință de a se lipi de corp, acest lucru poate indica un aer prea uscat;
 • Piele, buze și ochi uscați – resimți o mâncărime a pielii, descuamare și senzația că epiderma se strânge. Ochii sunt mai roșii, iar buzele sunt iritate sau crăpate;
 • Congestie nazală frecventă;
 • Tuse seacă;
 • Durere de gât;
 • Complicații ale bronșitei, astmului și ale altor afecțiuni respiratorii.

Iată 10 soluții practice pentru a scăpa de aerul prea uscat din locuință:

1.  Investește într-un umidificator

Un umidificator camera introduce vapori de apă în încăpere. Aparatul circulă aerul uscat din cameră și îl trece printr-un filtru cu vapori de apă. Acest aer mai umed este, apoi, eliberat în încăpere. Astfel, crește nivelul umidității din cameră.

2.  Întinde prosoape ușor umezite pe calorifer

Poți adăuga vapori de apă în casă și dacă întinzi câteva prosoape umede pe caloriferul fierbinte. Evaporarea contribuie la creșterea nivelului umidității din aer. O altă variantă este să pui bureți îmbibați cu apă, în fața unui ventilator.

3.  Optează pentru un sistem smart de climatizare

Dacă alegi un sistem smart de climatizare, vei ști, cu ajutorul display-ului sau al aplicației de pe telefon, când scade nivelul umidității din locuință. Un astfel de sistem îți va oferi detalii inclusiv legate de temperatura din cameră, astfel că vei putea porni aparatul de aer conditionat portabil, la nevoie.

4.  Pune la fiert coji de fructe sau ierburi aromatice

Poți scăpa, în același timp, de aerul uscat și de mirosul din casă, dacă alegi să pui la fiert coji de portocală/lămâie sau ierburi aromatice (scorțișoară, ghimbir etc). Pune-le pe foc într-un vas încăpător și lasă la fiert, la temperatură joasă. Aroma plăcută va umple, în scurt timp, întreaga casă. În plus, va crește și nivelul umidității din locuință.

5.  Inspectează periodic sistemul de încălzire și răcire

Este indicat să faci inspecția la centrală sau la un alt tip de încălzire, înainte de sezonul rece, și a aparatului de aer condiționat, la sfârșitul primăverii. Acordă atenție componentelor și menține filtrele curate. Dacă ignori acest pas, există un risc mai mare ca aerul din locuință să fie mai uscat.

6.  Pulverizează perdelele sau draperiile cu apă

Folosește un spray cu pulverizator, pentru a stropi perdelele și draperiile, de-a lungul zilei. Apa se va evapora, iar vaporii vor ajunge în aer. Mai mult, deschiderea ferestrelor va contribui la circulația aerului și va îndepărta uscăciunea.

7.  Introdu câteva plante în casă

Plantele de apartament contribuie la filtrarea aerului și cresc nivelul umidității din casă. Acestea eliberează vapori de apă în aer și, astfel, te ajută să scapi de aerul uscat. Totuși, pentru ca plantele să fie de ajutor, este indicat să le uzi periodic, cu atât mai mult în sezonul cald sau dacă umiditatea din locuință scade sub valoarea de 30%. Iată câteva plante potrivite:

 • Aloe vera;
 • Ferigă;
 • Planta păianjen;
 • Crinul păcii;
 • Filodendron.

 

8.  Izolează fisurile și alte crăpături

Dacă locuința nu este bine izolată, se va pierde o parte din aer, un motiv în plus pentru care scade umiditatea din casă. Pentru a preveni acest lucru, este indicat să izolezi fisurile și alte crăpături existente în pereții locuinței tale. Uită-te inclusiv la ferestre și la spațiile din jurul țevilor sau al cablurilor care intră în casă.

9.  Redu temperatura din casă

Este posibil ca aerul umed din locuință să apară și ca urmare a temperaturii ridicate. Înainte de culcare, încearcă să reduci termostatul la 19 grade Celsius sau mai puțin. Astfel, vei preveni uscarea excesivă a aerului și vei plăti mai puțin la încălzire.

10.              Scurtează-ți dușul

Dușurile fierbinți pot usca în mod excesiv pielea. Limitează dușul la 10 minute și evită să folosești apă fierbinte. Optează, în schimb, pentru apă călduță.

Aerul mult prea uscat din locuință poate cauza probleme respiratorii și de piele și contribuie la complicații pentru persoanele cu afecțiuni cronice. Dacă aerul din locuința ta este prea uscat, este recomandat să iei măsuri pentru a crește nivelul umidității. Cea mai la îndemână soluție este instalarea unui umidificator. De asemenea, poți lua și măsuri suplimentare, precum așezarea unui prosop pe calorifer, izolarea fisurilor sau introducerea plantelor în camere.