AIEA cere Rusiei și Ucrainei să protejeze centrala nucleară Zaporizhzhia

De Jurnalul Național Externe Utile 89 citiri
3 min citire
Grossi cere Ucrainei și Rusiei să respecte cinci principii pentru a proteja centrala nucleară a Ucrainei.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU (AIEA), a cerut Ucrainei și Rusiei să adere la „principii concrete” pentru a preveni catastrofa nucleară la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina.

Grossi, vorbind marți la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, a spus că situația securității și securității nucleare de la centrala electrică Zaporizhzhia „continuă să fie extrem de fragilă și periculoasă”.

El a cerut ambelor părți să respecte cinci principii pentru a proteja centrala electrică, sugerând că nu și-a asigurat acordul cu privire la protejarea instalației.

Șeful AIEA a îndemnat în special ca instalația să nu fie folosită ca bază pentru arme grele, cum ar fi lansatoare de rachete multiple, sisteme de artilerie și muniții și tancuri, sau pentru personalul militar care ar putea fi folosit pentru un atac de la uzină – unul dintre cele cinci principii.

Cele cinci principii ale sale au inclus, de asemenea, că nu ar trebui să existe niciun atac asupra sau din partea fabricii.

eforturile șefului AIEA

Grossi încearcă de luni de zile să stabilească un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal din activitatea militară, cum ar fi bombardarea la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află în Ucraina și este ocupată de Rusia de mai bine de un an.

Zaporizhzhia obișnuia să furnizeze aproximativ 20% din energia electrică a Ucrainei și a continuat să funcționeze în primele luni ale ofensivei Rusiei, în ciuda bombardamentelor frecvente, înainte de a opri producția de energie în septembrie.

Într-o informare adresată Consiliului de Securitate al ONU, Grossi a cerut, de asemenea, ca alimentarea centrală să rămână disponibilă și în siguranță, ca toate sistemele sale esențiale să fie protejate de atacuri sau acte de sabotaj și să nu fie luată nicio măsură care să submineze aceste principii.

„Activitățile militare continuă în regiune și ar putea crește considerabil în viitorul apropiat”, a spus Grossi.

„Au fost șapte ocazii în care amplasamentul a pierdut toată puterea amplasamentului și a trebuit să se bazeze pe generatoare diesel de urgență, care este, după cum știți, ultima linie de apărare împotriva accidentelor nucleare.”

Sursa – www.aljazeera.com