Al doilea jurnalist pakistanez dispărut, familia susține răpire

De Jurnalul Național Actuale Externe 177 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Atât familia lui Sami Abrahim, cât și televiziunea independentă BOL din Karachi, unde lucrează, spun că a fost răpit.

Un proeminent jurnalist de televiziune pakistanez, cunoscut pentru sprijinul său public pentru fostul prim-ministru Imran Khan, a fost dispărut de două zile, stârnind temeri pentru siguranța lui.

Familia lui Sami Abrahim și televiziunea independentă BOL din Karachi, unde lucrează, au declarat joi că a fost răpit.

Dispariția lui Abrahim a fost anunțată pentru prima dată într-un tweet al poliției, miercuri seara, la câteva ore după ce a dispărut. Într-un anunț de știri din aceeași zi, BOL TV a spus că Abraham a fost luat de bărbați neidentificați.

Abraham s-a opus public de mult timp guvernului succesorului lui Khan, prim-ministrul Shehbaz Sharif, și este un critic al armatei puternice a Pakistanului, care a condus direct țara pentru aproape jumătate din cei 75 de ani de independență.

Fratele lui Abraham, Ali Raza, a depus o plângere la poliție care spunea că opt persoane din patru vehicule au interceptat mașina fratelui său în drum spre casă de la locul de muncă în capitala, Islamabad, și l-au luat. Șoferul său a fost nevătămat.

Dispariția lui Abraham a survenit la două săptămâni după ce un alt jurnalist pro-Khan, Imran Riaz Khan, a dispărut. Poliția și agențiile de informații pakistaneze au negat că l-au reținut.

Într-o declarație de joi seara, Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor a declarat că este „profund deranjat” de dispariţia jurnaliştilor de seamă.

„Autoritățile trebuie să respecte statul de drept și fie să-i prezinte pe Abraham și Khan în instanță, fie să-i elibereze imediat”, a declarat Beh Lih Yi, coordonatorul programului pentru Asia al organului de supraveghere a presei.

#Pakistan: Autoritățile trebuie să dezvăluie imediat unde se află jurnaliștii Sami Abraham și Imran Riaz Khan și să nu mai intimideze presa pe măsură ce tulburările politice din țară se prelungesc.https://t.co/DvqomcLe5W.

 

Comunitatea mass-media din Pakistan și jurnaliștii independenți au cerut, de asemenea, răspundere pentru cei din spatele uciderii lui Arshad Sharif, un prezentator de televiziune pakistanez proeminent, care a fost împușcat în Kenya în octombrie.

Jurnalistul în vârstă de 49 de ani trăia în exil după ce a fugit din țară pentru a evita arestarea în urma multiplelor cazuri, inclusiv acuzații de sediție legate de comentariile pe care le-a făcut la emisiunea sa considerată ofensatoare pentru armată.

Poliția ar fi deschis focul asupra vehiculului său în Nairobi. Autoritățile kenyene au spus că regretă uciderea, numind-o „un caz de identitate greșită”.

Cele două dispariții de jurnaliști în această lună au urmat proteste violente ale susținătorilor lui Imran Khan. S-au ciocnit zile întregi cu poliția din Pakistan, atacând proprietăți publice și instalații militare, supărați de arestarea fostului prim-ministru dintr-o sală de judecată din Islamabad.

Violența s-a diminuat doar după ce Imran Khan a fost eliberat două zile mai târziu, după ce Curtea Supremă a declarat arestarea lui ilegală.

De la protestele mortale, guvernul a reprimat susținătorii lui Imran Khan, arestând aproape 5.000 de persoane și plănuind să organizeze procese în fața instanțelor militare, care sunt închise presei și altor observatori.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat caracterul secret al acestor proceduri și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa proceselor echitabile.

Vineri, ministrul de Interne Rana Sanaullah a declarat că cel puțin 33 de persoane suspectate că au atacat instalații militare au fost predate armatei pentru procese militare.

Vineri, Imran Khan și soția sa au fost puși pe o listă de interdicție de zbor. Guvernul a declarat că are în vedere, de asemenea, interzicerea partidului său Pakistan Tehreek-e-Insaf, zeci dintre ai cărui membri au demisionat în ultimele zile în urma arestărilor și urmăririlor în urma protestelor.

Sursa – www.aljazeera.com