Albanese îl sărbătorește pe indienul Modi și ocolește întrebările despre drepturi

De Jurnalul Național Externe Politică 170 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
Prim-ministrul australian Antony Albanese și omologul său indian, Narendra Modi, s-au angajat să ducă relațiile dintre țările lor la „coaluri mai mari”, semnând noi acorduri privind migrația și hidrogenul verde, în timp ce Canberra încearcă să stimuleze relațiile comerciale și diplomatice cu New Delhi. efort de a contracara China.

Semnarea acordurilor comerciale miercuri a avut loc la câteva ore după ce Albanese i-a oferit lui Modi bun venit unui star rock într-una dintre cele mai mari arene sportive din Sydney, ocolind întrebările presei cu privire la situația liderului indian în domeniul drepturilor omului, inclusiv acuzațiile de represiune împotriva dizidenților și a minorității musulmane din țară. comunitate.

Albanese le-a spus reporterilor de la Casa Amiralității din Sydney că este „absolut încântat” să-l urmeze pe Modi în Australia.

El a menționat că cei doi lideri s-au întâlnit de șase ori de la alegerea sa ca prim-ministru al Australiei anul trecut.

Australia și India sunt membre ale grupului de națiuni Quad, care include și Japonia și Statele Unite.

Modi este singurul lider al națiunilor Quad care își continuă vizita programată în Australia, după ce președintele american Joe Biden s-a retras de la o întâlnire planificată a grupului la Sydney pentru a se întoarce la Washington pentru a se concentra pe discuțiile privind limitarea datoriilor. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida, care a găzduit un summit al Grupului celor Șapte săptămâna trecută, și-a anulat, de asemenea, călătoria în Australia.

„Liderii cvadrupilor sunt uniți pentru o regiune Indo-Pacific deschisă, stabilă, sigură și prosperă… în care toate țările mari și mici beneficiază de un echilibru regional care menține pacea”, a declarat Albanese reporterilor după discuțiile bilaterale cu Modi.

În timpul summitului lor, cei doi lideri au discutat despre comerț, apărare și energie regenerabilă și au semnat un acord pentru înființarea unui grup de lucru pentru hidrogen și extinderea cooperării în domeniul energiei curate. Ei au semnat, de asemenea, un acord privind migrația, care va permite schimbul de studenți, cercetători și oameni de afaceri, sporind în același timp eforturile de prevenire a contrabandei cu persoane, potrivit Albanese.

La rândul său, Modi – un lider naționalist care se confruntă cu realegerea anul viitor – a salutat „discuțiile constructive” cu Albanese și a spus că perechea „s-a vorbit despre a duce la cote mai mari Parteneriatul strategic cuprinzător Australia-India în următorul deceniu”.

Ei au discutat, de asemenea, despre creșterea cooperării cu privire la minerit și mineralele critice, a spus Modi, și încearcă să finalizeze negocierile privind un acord de liber schimb înainte de sfârșitul anului. Acordul de cooperare economică cuprinzătoare ar crește sfera de aplicare a unui pact comercial bilateral care a intrat în vigoare în decembrie anul trecut.

Australia, al cărui partener comercial cel mai mare este China, încearcă să-și diversifice piețele de export, inclusiv construirea de legături comerciale mai strânse cu India. India este al șaselea partener comercial ca mărime al Australiei, schimbul bidirecțional de bunuri și servicii fiind evaluat la 46,5 miliarde de dolari australieni (31 miliarde de dolari) anul trecut.

Albanese și Modi, care este cunoscut pentru că nu s-au adresat niciodată unei conferințe de presă, nu au răspuns nicio întrebare.

Proteste

Pe măsură ce discuțiile au progresat, mai mulți protestatari s-au adunat în fața Casei Amiralității, purtând pancarte care denunțau „crimele lui Modi împotriva inocenților” și presupuse „insulte și violență”, potrivit imaginilor difuzate de Sky News Australia.

Cei aproximativ zeci de protestatari au fost depășiți numeric de personalul de securitate de la fața locului.

Înainte de întâlnirea sa cu Modi, Albanese a fost întrebat dacă va face față liderului indian în privința acuzațiilor de încălcare a drepturilor. Dar a evitat întrebarea.

„India este cea mai mare democrație din lume. Aici, în Australia, desigur că oamenii au dreptul să-și exprime opiniile într-un mod pașnic și toți avem opinii diferite despre oamenii din politică”, a spus el pentru postul de televiziune Channel 7.

„Nu depinde de mine să dau un comentariu despre o parte din politica internă” a Indiei, a insistat el.

Modi, totuși, părea să nu aibă astfel de rețineri.

Liderul indian a criticat miercuri recentele „atacuri” asupra templelor hinduse din Australia – vandalism presupus comis de separatiştii sikh – şi a adăugat că Albanese l-a asigurat de „acţiuni stricte împotriva unor astfel de elemente în viitor”.

Modi din India și albanezul australian le mulțumesc membrilor comunității australo-indiene în urma unui eveniment comunitar la Qudos Bank Arena din Sydney, 23 mai 2023 (Dean Lewins/AAP Image via Reuters)

Cu o seară înainte, Albanese a găzduit un miting în masă pentru Modi la Qudos Bank Arena din Sydney Olympic Park.

La scandările „Modi! Modi! Modi!” Albanese și-a prezentat „prietenul drag” unei mulțimi de indieni-australieni și l-a lăudat pentru că a făcut Australia „mai puternică și mai incluzivă”.

„Ultima dată când am văzut pe cineva pe scenă aici a fost Bruce Springsteen și nu a primit primirea primului ministru Modi”, a spus Albanese, referindu-se la popularul star rock american.

„Prim-ministrul Modi este șeful!” el a adăugat.

Aproximativ 20.000 de persoane au participat la miting, potrivit presei australiene.

Indienii-australienii alcătuiesc cea mai rapidă creștere și a doua diasporă ca mărime din țară, cu 673.000 de cetățeni născuți în India într-o populație de 26 de milioane. Aproape 90.000 de studenți indieni sunt înscriși la universitățile australiene, cel mai mare contingent de peste mări după China.

Cu toate acestea, îmbrățișarea caldă de către Albanese a lui Modi a atras condamnarea altora.

„Suntem profund îngrijorați de vizita sa și de modul în care a fost întâmpinat fără ca niciuna dintre problemele de îngrijorare din propria sa țară să fie ridicată”, a declarat Bilal Rauf, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național al Imamilor din Australia, pentru agenția de presă AFP.

Între timp, Human Rights Watch a spus: „Guvernul australian nu ar trebui să repete aceleași greșeli pe care le-a făcut cu guvernul chinez, urmărind un angajament comercial mai profund, ținând deoparte preocupările legate de drepturile omului”.

Gruparea pentru drepturile omului a spus că sub Modi, „cea mai mare democrație din lume” a devenit mult mai puțin liberă și mai periculoasă, cu zeci de jurnalişti, activiști și lideri de opoziție închiși și violența „normalizată efectiv” împotriva comunităților minoritare musulmane și creștine.

„Folosirea „diplomației liniștite” nu a avut niciun impact evident asupra situației drepturilor omului”, a declarat Elaine Pearson, directorul HRW pentru Asia. „A dus la un sentiment din ce în ce mai mare că Australia este dispusă să treacă cu vederea situația comunităților afectate din India pentru a câștiga India ca aliat împotriva Chinei și Rusiei”.

Sursa – www.aljazeera.com