Alegerea curatorului: Pierre Bonnard la National Gallery of Victoria, Melbourne

De Jurnalul Național Călătorii Cultură 157 citiri
2 min citire
Pierre Bonnard (1867-1947) a făcut parte din mișcarea „Nabis” („profeți”), care i-a inclus pe Édouard Vuillard și Ker-Xavier Roussel, care au fuzionat arta și designul și s-au inspirat din estetica japoneză și respectarea lumii naturale. Au aplicat culoarea pe suprafețe plane, mai degrabă decât să încerce să imite natura. Bonnard a trăit istoria artei în sens invers, inventându-se și mai târziu inspirat de impresioniști.

La Sieste, numit inițial Sommeil când a fost prezentat în 1905, este unul dintre cele mai mari momente de cotitură, când este pe punctul de a fi un mare designer grafic la un mare pictor. A fost cumpărat de la artist de dealer-ul său Ambroise Vollard și vândut scriitorului și colecționarului de artă american Gertrude Stein, unde era pe perete când Picasso a venit să-și picteze portretul. L-a schimbat cu un Renoir, iar în cele din urmă a fost achiziționat de istoricul de artă și directorul muzeului britanic, Kenneth Clark. Pictura a trecut prin colecționari privați înainte de a fi cumpărată în 1949 de AJL McDonnell, unul dintre „Monuments Men” cu sediul la Londra, în numele Galerii Naționale din Victoria. Este unul dintre cele mai solicitate tablouri ale noastre.

„Pierre Bonnard” apare la Galeria Națională din Victoria, Melbourne, în perioada 9 iunie – 8 octombrie 2023.

Ted Gott este curator principal de artă internațională la National Gallery of Victoria. A comisariat și co-curator a 25 de expoziții.

 

Sursa – www.ft.com