ANM: Ciclonul Poppea loveşte şi România, unde temperaturile scad dramatic

De Jurnalul Național Actuale Meteo 134 citiri
4 min citire
În Europa a fost, și încă este, lovită de unul din cele mai dure valuri de caniculă din ultimii 30 de ani, iar meteorologii spun că lucrurile se înrăutățesc și pentru anii următori, a efect al poluării. Cu toate astea, deși au fost valori termice extreme, luna septembrie va aduce o răcire a vremii, iar asta se datorează unui alt fenome, și anume Ciclonul Poppea. Inclusiv România va fi lovită de acest fenomen, iar meteorologii avertizează cu privire la temperaturi.

Europa, Ciclonul Poppea, și temperaturile din septembrie

Pentru Europa, vremea caldă, caniculară și temperaturi încă foarte ridicate vor persista până la sfârșitul săptămânii, din cauza suflului african al alanticiclonului Nero care va continua să se impună în toată Europa. Dar apoi totul se va schimba din a doua parte a săptămânii viitoare.

 

Din informaţiile meteorologilor europeni, în nordul continentului, se formează o depresiune în peninsula Scandinavă și, ulterior, va începe să coboare treptat în latitudine, începând o erodare a „cocoașei anticiclonice” încă din ziua de duminică 3 septembrie.

Am putea trece de la vară la toamnă în doar 24 de ore

Din prognoza acestora, primele efecte vor începe să se resimtă pe sectoarele de nord-vest ale continentului, cu ploi, averse și grindină care se vor extinde din Alpii italieni spre câmpie, pentru ca apoi să insiste, de data aceasta pe aproape tot nordul, în ziua de luni 4 septembrie, conform meteorologilor italieni.

Ciclonul Poppea a lovit Italia, se îndreaptă spre estul Europei

Temperaturile vor scădea cu cel puțin 11 grade, iar la munte, scăderea va fi și mai semnificativă, peste medie la valori chiar mai scăzute decât cele caracteristice perioadei.

Astfel, ”În acest caz având în vedere că Italia vine dintr-o perioadă secetoasă, apa care ar putea cădea în câteva ore nu va putea fi absorbită de sol, provocând astfel inundații bruște sau viituri.

În munți s-ar produce, de asemenea, aluviuni sau alunecări de teren.”, spun specialiștii italieni.

 ANM anunță că Ciclonul Poppea loveşte România

În Italia deja în anumite zone, ca urmare a apariției acestui fenomen, a nins, anunță specialiștii italieni, precizând că zăpada s-a așternut imediat în zona celebrului oraș Torino, iar la altitudini de peste 2.500 de metri este deja depus strat de zăpadă.

Conform noilor prognoze ANM actualizate, Ciclonul Poppea loveşte şi România aducând temperaturi cu mult scăzute sub media anuală, cu cel puțin 15 grade mai puțin.

 

Concret, ANM mai anunță că, spre sfârșitul zilei de duminică, curentul rece al ciclonului Poppea se va ciocni cu curenții foarte fierbinți din ultimele zile, dând naștere la posibile furtuni cu grindină și averse.

Astfel, ieri 28 august a.c., ANM a emis trei coduri de cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat, precum și două coduri portocalii de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat pentru ziua de astăzi, 29 august 2023.

Sursa – playtech.ro