Anul viitor, Rusia va reduce sprijinul oferit de stat, economiei

72

În 2021, guvernul rus va reduce sprijinul oferit de stat economiei, fiind îngrijorat de creşterea costului cu serviciul datoriei publice, ca urmare a răspunsului la pandemia de COVID-19, precum şi de scăderea preţului petrolului, a declarat marţi ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, transmite Reuters.

Datorită masurilor luate in 2020, în încercarea de a consolida finanţele publice, Rusia a dublat împrumuturile de pe piaţa locală, a majorat unele taxe şi a crescut cheltuielile statului pe măsură ce a relaxat prevederile bugetare care protejează economia de şocurile externe.

Astfel, Anton Siluanov le-a spus jurnaliştilor că în acest an chletuielile suplimentare ale statului rus pentru susţinerea economiei s-au ridicat la 4,5% din PIB, urmând ca în 2021 să se reducă la 1% din PIB. Chiar şi aşa, este posibil ca banca publică de dezvoltare VEB să achiziţioneze o parte din acţiunile preferenţiale ce vor fi emise de compania naţională de căi ferate, în ideea de a-i pune la dispoziţie acesteia fondurile necesare pentru programul său de investiţii, a spus Siluanov.

În contextul bancar, ministrul rus al Finanţelor a respins propunerile Băncii Mondiale, conform cărora autorităţile ruse pot opta pentru o consolidare fiscală mai graduală decât cea pe care o au în vedere în prezent.

„Dacă vom continua aceeaşi politică pe care am urmat-o în acest an, vom scoate bani din economie. Nu putem retrage toată lichiditatea de pe piaţă şi să finanţăm cheltuielile”, a spus Siluanov.

Ministerul rus al Finanţelor a strâns, în 2020, aproape 5.300 miliarde de ruble (71,89 miliarde de dolari) prin vânzarea de bonuri de trezorerie pe piaţa internă iar cea mai mare parte a bonurilor au fost cumpărate de principalele bănci ruseşti, ceea ce a redus lichiditatea în sistemul interbancar.

Iar Anton Siluanov a mai spus că Rusia trebui să revină în 2022 la prevederea bugetară care protejează economia de şocurile externe, făcând referire la un sistem bugetar lăudat de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

„Dacă vrem să facem acest lucru, nu putem să ne menţinem cheltuielile la un nivel ridicat tot timpul. Noi urmăm o politică responsabilă spre deosebire de alte ţări care inundă cu bani economiile lor”, a declarat oficialul rus.

În prezent în raportul datorie-PIB s-a ajuns la 20% în cazul Rusiei, iar Ministerul de Finanţe nu vrea să depăşească acest nivel, în condiţiile în care serviciul datoriei va urca la 1.400 miliarde de ruble în 2023, de la 800 miliarde de ruble în acest an.

Rusia nu intenţionează să majoreze taxele, a spus Siluanov, repetând acelaşi mesaj cu cel transmis în ultimii ani. Cu toate acestea, în 2020 Rusia a majorat taxele pentru unele sectoare precum şi pentru ruşii care câştigă mai mult de 67.800 de dolari pe an.

Din punct de vedere economic, Ministrul Finanţelor a mai spus că revenirea preţului petrolului va ajuta Rusia să înregistreze un deficit bugetar de 3,9% din PIB în 2020, o cifră mai bună decât deficitul de 4,4% preconizat anterior.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata