Arabia Saudită nu exclude înarmarea nucleară din cauza Iranului

Foto: deştepţi.ro
0 18

Adel al- Jubier ministrul de stat al regatului pentru afaceri externe a declarat că Arabia Saudită îşi rezervă dreptul de a se înarma nuclear dacă Iranul nu poate fi oprit să producă arma atomică, citat marţi de DPA.

„Este cu siguranţă o opţiune”, a spus Adel al-Jubeir într-un interviu recent pentru agenţia de presă germană. Dacă Iranul devine o putere nucleară, a mai declarat el, mai multe ţări vor urma exemplul. „Şi Arabia Saudită a spus foarte clar că va face tot ce poate pentru a-şi proteja populaţia şi teritoriile”, a subliniat oficialul.

În prezent, Arabia Saudită şi Iranul se luptă pentru supremaţie în Orientul Mijlociu, scrie DPA. Teheranul lucrează la utilizarea energiei nucleare de zeci de ani şi în 2015 a semnat un acord nuclear cu puterile mondiale pentru a opri dezvoltarea unei bombe în schimbul ridicării sancţiunilor.

În contextul politic, preşedintele american Donald Trump şi-a retras ţara din acord şi l-a adus în pragul eşecului. Administraţia sa doreşte un program mai amplu şi un sfârşit al amestecului regional iranian – o poziţie susţinută de Arabia Saudită.

„Credem că iranienii au reacţionat doar la presiuni”, a spus al-Jubeir. Cât despre schimbările care pot veni în timpul preşedintelui ales Joe Biden, al-Jubeir a adăugat: „Va trebui să vedem”.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata