Au crescut pedepsele pentru conducătorii auto care circulă pe contrasens

De Jurnalul Național Auto Utile 214 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
În urma numărului considerabil mai mare de persoane care și-au pierdut viață pe șoselele din România în acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2020 și 2019, însă și în urma numeroaselor înregistrări video apărute în mediul online cu șoferi care conduceau pe contrasens ca să depășească coloana de autoturisme care staționau regulamentar, Poliţia Rutieră pregăteşte, pedepse mult mai dure pentru conducătorii auto care nu respectă regulile.

Vor fi sancţiuni şi mai aspre pentru cele deja prevăzute de Codul Rutier, potrivit unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Conform datelor Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021 este următoarea:

 

  • 2019 – 4.421 de accidente soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200;
  • 2020 – 3.637 de accidente soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344;
  • 2021 – 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.

 

Astfel, se poate observa o scădere importantă a numarului de accidente rutiere în 2021, față de anii trecuți, însă numărul persoanelor care și-au piedut viața este în creștere.

Poliția Rutieră a ajuns la concluzia că șofatul pe contrasens, o practica tot mai întâlnită pe drumurile din România, trebuie sancționat cu suspendarea permisului măcar 4 luni și nu 2, așa cum prevede legea în acest moment.

”Dacă este să ne referim la circulația pe contrasens, pe autostradă, în acest moment, este sancționată cu amendă între 870 și 305 lei și permisul de conducere se suspendă pe o perioadă de 60 de zile. Propunerea legislativă este că această sacțiune contravențională să fie inclusă în clasa a 4-a de sancțiuni, între 9-20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă o amendă de până la 2.900 de lei și permisul de conducere să fie reținut pentru o perioadă de 120 de zile”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarul-șef Georgian Drăgan.

Dar şi o altă propunere este că permisul să fie reţinut pentru 60 de zile, pentru circulaţie pe banda de urgenţă în mod nejustificat.

„Pe legislația actuală, circulația pe banda de urgență a autovehiculelor se consideră contravenție și se sancționează cu amendă, iar propunerea este de modificare a acestei prevederi de introducere a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehiculele pe drumurile publice pentru 60 de zile”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne.

În situația în care observați un șofer care circulă pe contrasens, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne recomandă să opriți imediat, apoi să sunați la numărul de urgenţă 112.

”În primul rând, persoanele care observă șoferii circulând pe contrasens să își asigure protecția, după care să apeleze numărul unic de urgență 112, pentru a ne deplasa la fața locului și pentru a lua măsurile legale care se impun și pentru a evita pericolul real la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic”.

Au crescut şi sancţiunile pentru „conduită agresivă la volan”

În contextul reducerii numărului uriaș de accidente mortale din România, Poliția propune introducerea în Codul Rutier a unei noi infracțiuni, și anume pentru „conducere agresivă”.

”Când spun conduită agresivă, mă refer la acei participanți la trafic care folosesc excesiv claxonul, sistemele de avertizare luminoase, se mută de pe o bandă pe alta punând în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, și chiar am avut evenimente rutiere grave, anul acesta”.

Carnetul de conducere se va obţine după o pregătire mai aprofundată

Mai mult, Ministerul de Interne propune că examinarea pentru carnetul de conducere să fie mai drastică, astfel, șoferii să obțină carnetul de conducere după o pregătire mai aprofundată.

”La nivelul MAI se reanalizează cadrul legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire al conducătorilor auto, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere”, a mai declarat comisarul-șef Georgian Drăgan.