Australia va interzice TikTok pe dispozitivele guvernamentale, în urma SUA, Marea Britanie

De Jurnalul Național Externe Politică 178 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Anunțul Canberra este cea mai recentă mișcare de a restricționa populara aplicație de partajare a videoclipurilor din cauza presupuselor riscuri de securitate.

Australia va interzice utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale federale din motive de securitate, alăturându-se unei liste de țări care restricționează aplicația de partajare a videoclipurilor, care include Statele Unite, Franța și Regatul Unit.

Interdicția urmează avertismentelor oficialilor occidentali că China ar putea folosi aplicația, care este deținută de ByteDance, cu sediul la Beijing, pentru a spiona utilizatorii și a manipula dezbaterea publică.

Procurorul general al Australiei, Mark Dreyfus, a declarat marți că interdicția va intra în vigoare „de îndată ce este posibil”, în timp ce scutiri vor fi permise de la caz la caz, sub rezerva măsurilor de securitate.

Interdicția face Australia ultimul dintre partenerii de informații „Five Eyes” care a introdus astfel de restricții, după SUA, Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă.

Anunțul vine pe fondul îngrijorărilor sporite din Australia cu privire la presupusul spionaj și interferență din partea Beijingului, care a determinat Canberra să adopte o legislație extinsă împotriva interferențelor străine și să aplice restricții asupra firmelor chineze, inclusiv Huawei.

TikTok a negat afirmațiile potrivit cărora aplicația reprezintă un risc de securitate și a insistat că nu a împărtășit niciodată și nu va împărtăși niciodată date cu guvernul chinez.

Congresul SUA analizează în prezent o legislație care ar forța ByteDance să vândă TikTok, care susține 150 de milioane de utilizatori din SUA, sau să vadă aplicația interzisă definitiv.

Criticii au susținut că interzicerea propusă ar putea fi incompatibilă cu drepturile la libertatea de exprimare garantate de constituția SUA și au susținut că o astfel de mișcare ar fi ipocrită, având în vedere istoricul slab al companiilor tehnologice din SUA în ceea ce privește confidențialitatea și istoricul de spionaj al guvernului SUA.

China a spus că se va „opune ferm” vânzării forțate a TikTok și bazarea unei astfel de mișcări pe „proprietatea străină, mai degrabă decât pe produsele și serviciile sale” ar afecta încrederea investitorilor în SUA.

Sursa – www.aljazeera.com