„Avem nevoie de protecție”: palestinienii se pregătesc pentru relocarea Homesh

De Jurnalul Național Cultură Externe 160 citiri
14 min citire
Burqa, Nablus, Cisiordania ocupată – fermierul și păstorul palestinian Samer Rashed Masood și-a pierdut singura sursă de venit săptămâna trecută.

La aproximativ 16:00 (13:00 GMT) pe 24 mai, coloniștii israelieni din avanpostul ilegal Homesh eliberat anterior, la aproximativ 500 de metri (1.640 de picioare) depărtare, au ars hambarul pe care l-a construit pentru oile sale în urmă cu 15 ani.

În ultima săptămână, israelienii au început să reconstruiască și să reinstaleze avanpostul ilegal Homesh, care rămăsese gol din 2005, după ce guvernul israelian i-a autorizat să facă acest lucru în martie.

Atacul incendiar l-a costat pe Masood, în vârstă de 60 de ani, cel puțin 100.000 de șekeli (26.848 USD) – cele 15 oi ale sale care nu se găsesc nicăieri, prețul hambarului în sine, echipamentul agricol și cel puțin 1.000 de stive de fân și hrană pentru oi. , toate acestea au fost arse.

Stând pe pământul pe care l-a moștenit de la tatăl său, în satul Burqa, chiar lângă autostrada dintre Nablus și Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, Masood a spus lui Al Jazeera că coloniștii au venit înarmați și i-au împiedicat pe fiii săi să stingă focul. .

„Coloniștii au rămas pe pământul meu până când hambarul a fost complet înghițit și nu a mai rămas nimic de salvat”, a spus Masood, tatăl a trei copii.

Când a ajuns la fața locului la scurt timp după aceea, a găsit pe pământul său cel puțin 20 de coloniști, împreună cu zeci de soldați ai armatei israeliene.

„Armata ne-a împiedicat să înaintăm și a început să tragă în noi cu muniție reală și gaze lacrimogene. M-am apropiat de unul dintre soldați și i-am spus: „Vrei să mă împuști? Impusca-ma! Nu mai am nimic. Toți banii mei au dispărut’”, și-a amintit Masood.

Coloniștii au ars și un măslin roman vechi de 500 de ani pe pământul lui Masood (Zena Al Tahhan/Al Jazeera)

Atacul asupra proprietății lui Masood a fost unul dintre zecile de atacuri ale coloniștilor israelieni asupra palestinienilor și proprietăților acestora din Burqa în ultimele săptămâni și luni.

Cei 5.500 de locuitori ai satului se pregătesc acum pentru mai multe atacuri și cer protecție.

În timp ce oficialii Autorității Palestiniene (AP) au declarat pentru Al Jazeera că au înaintat un recurs autorităților israeliene împotriva relocarii avanpostului, pentru care va avea loc o ședință de judecată pe 27 iunie, apartamentele de rulote au fost deja ridicate la fața locului, iar autoritățile israeliene au a asfaltat un drum nou pentru așezare.

Potrivit lui Ghassan Daghlas, un rezident al Burqa și oficialul AP responsabil de monitorizarea activității de colonizări israeliene în nordul Cisiordaniei, cel puțin 30 de unități de apartamente au fost ridicate duminică peste noapte – o cifră pe care Al Jazeera nu a putut verifica în mod independent.

„De asemenea, construiesc infrastructură – le conectează la electricitate și apă”, a spus el.

„Este foarte deprimant să te trezești și să găsești o soluție. Întoarcerea lui Homesh va afecta viețile a cel puțin 34.000 de palestinieni care trăiesc în Burqa, Silat al-Thahr, Bazariya, Sebastia și în toate celelalte sate din jur”, a declarat Daghlas pentru Al Jazeera.

„Va însemna mai multe puncte de control și restricții asupra palestinienilor din zonă, mai mulți soldați și transformarea regiunii într-o bază militară”, a continuat el, adăugând: „Ne îndreptăm spre violență”.

Avanpostul ilegal din Homesh, construit pe teren privat palestinian, văzut din Burqa la 31 mai 2023 (Zena Al Tahhan/Al Jazeera) „Distrugere completă”

Homesh a fost ridicat în 1978 ca bază militară israeliană pe terenuri aparținând proprietarilor privați palestinieni din Burqa și din satul din apropiere Silat al-Thahr. În 1980, armata israeliană a predat-o coloniștilor pentru a trăi, așa cum sa întâmplat cu multe așezări din Cisiordania ocupată.

Toate așezările israeliene, inclusiv avanposturile, sunt ilegale conform dreptului internațional. Israelul consideră însă că doar avanposturile sunt ilegale conform propriilor legi, pe baza faptului că au fost construite de către coloniști individuali sau grupuri de coloniști, și nu de către guvern.

Zeci de rapoarte ale grupurilor de monitorizare și drepturi au arătat că guvernul israelian oferă infrastructură, sprijin și finanțare coloniștilor pentru a construi avanposturi. În plus, guvernul israelian a legalizat retroactiv multe avanposturi în ultimii ani și a adoptat o legislație care facilitează acest lucru.

Homesh a fost cea mai mare dintre cele patru așezări dintre Jenin și Nablus evacuate în 2005, ca parte a Planului de dezlegare al prim-ministrului de atunci Ariel Sharon. Este, de asemenea, cea mai controversată, coloniștii făcând presiuni asupra Israelului pentru a le permite să-l reinstaleze de când au fost evacuați.

Planul lui Sharon prevedea ca Israelul să elimine peste 9.000 de coloniști din 17 așezări ilegale situate în Fâșia Gaza asediată și patru din nordul Cisiordaniei ocupate.

În ciuda evacuării lui Homesh în 2005, armata israeliană a menținut o bază militară acolo, iar coloniștilor li s-a permis să acceseze ea și să organizeze evenimente și mitinguri politice și religioase la care au participat oficiali israelieni de rang înalt, în timp ce proprietarilor palestinieni li s-a interzis să se apropie de ea.

În 2007, coloniștii au înființat o școală religioasă, sau yeshiva, la avanpost. Școala a continuat să funcționeze, iar coloniștilor li s-a permis să tabăreze la avanpost, dar nu au locuințe permanente.

Satul palestinian Burqa găzduiește aproximativ 5.500 de palestinieni și se află pe drumul Jenin-Nablus (Zena Al Tahhan/Al Jazeera)

În timp ce toate așezările israeliene din Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional, Homesh este, de asemenea, considerată ilegală în conformitate cu legea israeliană, deoarece Curtea Supremă a hotărât în ​​mod repetat că pământul aparține proprietarilor privați din Burqa și că coloniștii nu pot rămâne acolo. .

Este incert ce fel de prezență au coloniștii în Homesh acum, dar au existat mai multe atacuri ale coloniștilor venite de la Homesh de-a lungul anilor care au început să se intensifice în ultimul an. Acest lucru vine pe fondul unui tipar mai larg de atacuri în creștere ale coloniștilor israelieni în Cisiordania ocupată, cu atât mai mult după ce un palestinian a efectuat un atac cu împușcături și a ucis un colonist în mașina lui, lângă intrarea în avanpost, în decembrie.

Șeful Consiliului Local Burqa, Ziad Izz al-Din Abu Omar, a declarat pentru Al Jazeera că sătenii au nevoie de protecție.

„Relocarea lui Homesh va însemna distrugerea completă pentru Burqa și satele din jur”, a spus Abu Omar pentru Al Jazeera.

„Nu avem capacitatea de a face nimic. Vrem o poziție clară din partea conducerii noastre. Cel puțin ei ar putea face este să pună ofițeri care să ne ofere protecție, cel puțin noaptea. Ofițerii stau acolo în secțiile de poliție – ar putea la fel de bine să-i trimită pentru protecție, astfel încât, dacă coloniștii atacă noaptea, oamenii să se mobilizeze și să-i blocheze.”

Șeful Consiliului Local Burqa, Ziad Izz al-Din Abu Omar, în vârstă de 63 de ani (Zena Al Tahhan/Al Jazeera)

Dar Shadi Abu Omar, un ofițer de poliție în vârstă de 38 de ani din PA și rezident în Burqa, crede că o astfel de soluție ar avea un preț ridicat.

„Oamenii de aici se confruntă cu bande organizate care sunt sprijinite financiar și dotate cu arme de către acest stat fascist. Nu cred că AP are capacitatea de a proteja oamenii. Kalashnikov-urile pe care le are AP, ce vor face? Cum se vor apăra?” a întrebat-o pe Al Jazeera.

„Singura răzbunare la putere este puterea, iar noi nu avem putere. Tot ce avem la dispoziție sunt pietre, cauciucuri și trupurile noastre goale. Nu avem avioane sau tancuri”, a continuat el.

Pe 15 noiembrie 2022, Abu Omar a fost atacat brutal de coloniști și internat în spital când a încercat să planteze un măslin pe locul Homesh, împreună cu un grup de activiști.

Imediat ce au intrat în așezare, o bandă de aproximativ 40 de coloniști înarmați i-a atacat. Shadi a fost bătut pe cap și pe corp cu o țeavă de metal, lăsându-l în nevoie de 35 de ochiuri pe ceafă și cu mai multe oase rupte în braț și spate.

AP nu a fost menită să dureze atât de mult când a fost înființată în 1993 ca organism de conducere interimar. Intenția a fost ca acesta să servească timp de cinci ani înainte de crearea unui stat palestinian independent în Ierusalimul de Est, Cisiordania și Fâșia Gaza ocupate în 1967. Ocupația israeliană în curs, furtul de pământ și construirea așezărilor, printre altele, au însemnat că statul palestinian nu a fost niciodată creat.

În timp ce AP este menită să administreze în continuare părți din Cisiordania ocupată, are un control limitat în orașele palestiniene de acolo și are un rol în principal administrativ. De asemenea, împărtășește informații de spionaj cu Israelul ca parte a politicii sale de „coordonare a securității” – declarând deschis că ajută la contracararea atacurilor palestinienilor.

„Dacă port un Kalașnikov sau un M16 și mă duc să stau la intrarea în oraș, care va fi soarta mea? Moartea, sau casa ta demolată, sau vei fi arestat, iar soția și copiii tăi vor rămâne pe stradă. Nu vreau asta”, a spus tatăl a trei copii.

„Prin restabilirea lui Homesh, ei sunt cei care ne readuc în cercul violenței. Vorbești despre 20 de coloniști care vor dicta soarta și viața de zi cu zi a zeci de mii de palestinieni.”

Shadi Abu Omar, un tată de trei copii în vârstă de 38 de ani, a fost bătut de coloniști în noiembrie și a avut nevoie de 35 de copci pe ceafa (Zena Al Tahhan/Al Jazeera) „Avem nevoie de protecție”

Fatma Ibrahim Ali Raad este o femeie libaneză în vârstă de 64 de ani, care s-a căsătorit cu un palestinian din Burqa și a locuit în sat în ultimii 28 de ani.

Ea trăiește în mare parte singură de când soțul ei a murit acum 13 ani.

Pe 24 mai, coloniștii i-au spart trei ferestre în timp ce ea era afară din casă. De atunci, ea și-a pus paravane la ferestre pentru a se proteja de alte atacuri.

„Aș minți dacă ți-aș spune că nu ne este frică”, a spus ea pentru Al Jazeera de acasă.

„Vor să reinstaleze Homesh după 18 ani. Acum, ori de câte ori vor avea chef, vor coborî de pe vârful dealului la casele noastre cu deplină ușurință. Pot ajunge în casa mea în câteva minute”, se supără ea.

Fatma Ibrahim Ali Raad arată spre ecranele pe care le-a pus la ferestre pentru a se proteja de atacurile coloniștilor (Zena Al Tahhan/Al Jazeera)

„Dacă am fi avut cu ce să ne apărăm, ne-am fi apărat. Dar nu avem nimic. Avem nevoie de protecție – așa cum a fost furnizată o forță internațională pentru Liban la granițe.”

Mama a șase copii a spus că crede că scopul final al hărțuirii de către coloniști și soldați este de a-i împinge pe palestinieni să plece.

„Sunt plătiți să ne distrugă și să ne incendieze casele și să ne stârpească, de ce? Pentru că intenția – 100 la sută – este să ne lăsăm pământurile și casele pentru ca ei să le preia.”

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,