Beduinii din Iordania se confruntă cu luptele legate de schimbările climatice

De Jurnalul Național Externe Lifestyle 176 citiri
7 min citire
Valea întinsă a deșertului a fost de secole adăpostul oamenilor nomazi care, în mod tradițional, își câștigau traiul pasind capre, oi și cămile, precum și vânătoare.

Dar, cu schimbările climatice care le afectează mijloacele de trai, beduinii de aici, în partea de sud a țării, au fost nevoiți să dezvolte zona ca sit turistic.

Salaha al-Zalabeih, în vârstă de 89 de ani, a trăit toată viața în Wadi Rum și a văzut că zona se schimbă în fața ochilor ei. Situl Patrimoniului Mondial UNESCO a devenit renumit pentru că este una dintre cele mai populare destinații ale țării pentru vizitatori.

„Familia mea obișnuia să își câștige existența prin păstorirea de oi și cămile. Dar, pe măsură ce (a) început să plouă mai puțin, a devenit dificil să păstrezi animalele și să trăiești. A trebuit să ne mutăm în sat și să ne vindem animalele”, a spus al-Zalabeih pentru Al Jazeera.

Familia al-Zalabeih oferă tururi ghidate și conduce o tabără pentru călători.

Salaha al-Zalabeih, 89 de ani, și familia ei au trăit de generații în Wadi Rum, Iordania (Bayan Abu Ta’ema/Al Jazeera) Efectele schimbărilor climatice

Conform clasificării climatice Köppen-Geiger, care utilizează culori și nuanțe pentru a clasifica lumea în zone climatice pe baza unor criterii precum temperatura, Iordania va fi în viitor o țară „roșie”.

Acest lucru indică că se va confrunta cu temperaturi ridicate și secete severe, a spus Laith al-Dasouqi, consultant în energie și climă.

Al-Dasouqi, care este specializat în ingineria și managementul energiei regenerabile, a explicat că Wadi Rum se confruntă cu temperaturi crescute, deficit de apă, deșertificare și o frecvență mai mare a evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi o inundație mare în noiembrie 2014.

Unele zone din Wadi Rum se confruntă cu un potențial moderat până la ridicat de inundații, care ar putea avea consecințe grave pentru locuitori, a spus al-Dasouqi, inclusiv întreruperi ale mijloacelor de trai, care afectează industria turistică locală și provoacă eroziunea solului care afectează acoperirea vegetației.

Apa subterană din Wadi Rum este considerată în principal neregenerabilă. Conform observațiilor din Anuarul Apei BGR, nivelul apei subterane a scăzut din 1996 cu o rată fixă ​​de aproximativ 1,2 metri pe an.

„Temperaturile mai ridicate vor duce la consumul mai multor ape subterane, iar acest lucru va afecta nu doar oamenii care locuiesc în Wadi Rum, ci întreaga țară”, a spus al-Dasouqi.

Salaha al-Zalabeih și familia ei locuiesc în satul Wadi Rum (Bayan Abu Ta’ema/Al Jazeera) Creștere în condiții meteorologice extreme

Deși a existat o creștere a frecvenței inundațiilor în Iordania, acest lucru nu a însemnat că oamenii au avut acces la mai multă apă. Dacă ceva, a explicat al-Dasouqi, distruge solul.

Sursa principală de apă din Iordania, inclusiv apele de suprafață și subterane, este ploaia, a spus el.

„Din cauza precipitațiilor scăzute și a ratelor mari de evaporare, este o provocare să menținem o aprovizionare adecvată cu apă. Wadi Rum primește foarte puține precipitații pe an, iar în unele zone precipitațiile sunt aproape zero”, a adăugat el.

Conform indicelui standardizat de precipitații, un indicator statistic, Iordania se confruntă cu o apariție mai mare a secetei.

„În general, schimbările climatice pot avea un impact semnificativ asupra condițiilor de viață ale oamenilor din Wadi Rum, afectând accesul acestora la apă, hrană și animale, precum și condițiile de viață sigure”, a spus al-Dasouqi.

Hala Murad, șeful Asociației Dibeen pentru Dezvoltarea Mediului, a declarat că cheltuirea banilor pentru proiecte de dezvoltare este un instrument important pentru reducerea consecințelor schimbărilor climatice.

„Investiția în aceste proiecte (este importantă) pentru populația locală din Wadi Rum și pentru a aborda pericolul ploilor torențiale, precum și crearea unei infrastructuri înconjurătoare care să prevină formarea torenților locali. Va fi important”, a spus ea pentru Al Jazeera.

Câte o zi pe rând

În ciuda schimbărilor climatice, al-Zalabeih și familia ei spun că o iau zi de zi și că au văzut o îmbunătățire a calității vieții în ultimele decenii.

„Viața este mai bună acum decât când eram tânăr. Aveam doar cămile și nu mașini. Pe măsură ce satul a crescut, am primit și școli pentru copii”, a spus ea.

Ea nu a avut ocazia să meargă ea însăși la școală și a spus că este recunoscătoare „că a devenit mai ușor și mai bine pentru generațiile care vin după mine”.

Nepotul lui Al-Zalabeih, Salman, lucrează cu turiștii pe tot parcursul anului (Bayan Abu Ta’ema/Al Jazeera)

Nepotul lui Al-Zalabeih, Salman, locuiește și el în sat, lucrând cu turiștii pe tot parcursul anului.

„Trăim zi de zi și este greu de spus cum vor afecta schimbările climatice zona în viitor. De acum, suntem recunoscători pentru ploaia pe care am avut-o în această iarnă și pentru că ne putem întreține prin turism”, a spus el.

Deși majoritatea turiștilor care vizitează zona sunt respectuoși, nu toți tratează natura în cel mai bun mod, potrivit lui Salman.

„Vedem că unii turiști își aduc propriile mașini, ceea ce este periculos când nu cunoașteți zona”, a spus el, explicând că acest lucru înseamnă adesea că vehiculele distrug vegetația locală.

El a mai spus că unii turiști aruncă gunoaie fără să țină cont de interesele naturii.

Salman a spus că comunitatea a observat diferențe de temperatură de-a lungul anilor, deoarece iernile din Wadi Rum au devenit mai reci și verile mai calde. În consecință, iernile au înregistrat o creștere a precipitațiilor, ceea ce Salman vede ca o binecuvântare mixtă.

„Ajută să dai apă animalelor din deșert, dar când se răcește, înseamnă și că trebuie să folosim mai multă electricitate. De asemenea, afectează negativ animalele dacă devine prea frig, deoarece s-ar putea să nu supraviețuiască temperaturilor scăzute”, a spus el.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,