Berea fara alcool si berea la sticla, tot mai preferate de romani

Piata berii a inregistrat o usoara crestere in 2018, de 3%, atingand 16,6 hectolitri in volum, in timp ce consumul pe cap de locuitor a ajuns la 85 litri iar ambalajul de sticla castiga teren in detrimentului PET-ului.

Cresterea pietei de bere se datoreaza in special diversificarii portofoliilor de produse, a varietatii tipurilor de produse puse la dispozitia romanilor, dar si de a ii stimula sa experimenteze gusturi noi, precum si tendintei de premiumizare a consumatorilor roman.

Berea lager a continuat sa domine preferintele romanilor si anul trecut, cu o pondere de 93,61%, iar berea neagra, nepasteurizata, alba, ale, rosie etc, a detinut o pondere de 2.25%. Mixurile de bere si berile aromatizate si-au adjudecat 2,27% din piata, iar berea fara alcool 1.87% care  au crescut cu 8,23%, iar berea fara alcool a inregistrat o crestere de 30%, pe parcursul anului 2018 fata de anul anterior.

„Preferintele romanilor in materie de bere fara alcool sunt in crestere, urmand chiar trendul european de consum. Desi un segment cu o pondere mica pe piata, berea fara alcool a inregistrat anul trecut o crestere record in Romania. Acest rezultat confirma integrarea berii in si mai multe situatii de consum, romanii alegand sa nu renunte la bautura lor favorita, in varianta ei fara alcool insa, nici atunci cand sofeaza sau se afla in pauza de masa, in timpul saptamanii de lucru.”, a adaugat Julia Leferman, Director general Asociatia Berarii Romaniei.

Berea la sticla,  si-a continuat trendul ascendent si in 2018, ponderea sa crescand in total cu 3,65 pp in ultimii patru ani, in 2018 reprezentand 28,45% din volumul total. Iar  berea la PET a avut un procent de 47,57% din volumul total consumat, insa procentul este in scadere semnificativa cu 3,37 pp, tendinta care se accentueaza de la an la an, scaderea totala inregistrata de ambalajul PET in ultimii patru ani atingand 5,83 pp.  Berea la doza a reprezentat 20,58%, in crestere cu 2,38% in 2018, iar berea la butoi 3,41%.

 Nivelul contributiilor anuale ale membrilor Asociatiei la bugetul statului s-a mentinut unul important, doar in 2018 acesta atingand 255 milioane euro. Nivelul contributiei cumulate a membrilor Berarii Romaniei in ultimii cincisprezece ani a depasit 3,62 miliarde euro.
Eforturile investitionale ale membrilor Berarii Romaniei au fost constante de-a lungul timpului, doar in 2018 acestea ridicandu-se la 74,5 milioane euro. Nivelul cumulat al investitiei membrilor Asociatiei in ultimii cincisprezece ani a atins 1,54 miliarde euro.

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata